Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2021
Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Volumul închirierilor de spaţii logistice şi industriale a totalizat circa 562.000 mp în primele 9 luni ale anului

G.U. Ştirile Zilei /

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox

Volumul spaţiilor logistice şi industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat 562.000 metri pătraţi, în uşoară scădere, de 3%, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Activitatea de închiriere a fost susţinută în mare parte de cererea nouă, care a reprezentat 86% din volumul total tranzacţionat.

Suprafată totală închiriată a rămas solidă în trimestrul al treilea, cu 202.000 metri pătraţi tranzactionaţi, în creştere faţă de trimestrul anterior, când companiile au contractat spaţii de 160.000 metri pătraţi, şi comparabil cu nivelul din primele trei luni ale anului, când au fost consemnate tranzacţii de 200.000 metri pătraţi.

Potrivit sursei citate, reînnoirile de contracte au cumulat doar 14% din volumul tranzacţionat, piaţa fiind dominată de contracte noi, astfel că rata de neocupare continuă să scadă, ajungând la 5,6% în Bucureşti şi la 4,7% la nivel naţional.

Bucureştiul se menţine destinaţia preferată a companiilor care închiriază spaţii de logistică si depozitare, cu 65% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara, Braşov şi Cluj au fost cele mai dinamice pieţe regionale.

Printre cele mai importante tranzacţii încheiate în trimestrul al treilea putem menţiona închirierea a 12.000 metri pătraţi de către retailerul ceh de produse alimentare Rohlik Group în CTPark Bucharest North, extinderea cu 6.000 metri pătraţi a logisticianului KLG în CTPark Bucharest West, preluarea a 6.000 metri pătraţi în ELI Park de către compania germană din domeniul automotive Bohnenkamp, precum şi contractul dintre VGP Park Timişoara şi producătorul de mobilă Rus Savitar pentru 5.600 metri pătraţi.

Activitatea de construcţie a mers pe perioada verii la turaţie maximă pe mai multe şantiere, astfel că dezvoltatorii au livrat în trimestrul al treilea proiecte noi care au totalizat peste 130.000 metri pătraţi. Extinderea cu 22.000 metri pătraţi a centrului de distribuţie al retailerului polonez de fashion LPP în WPD Ştefăneşti şi a doua fază a CTPark Bucharest North, de 20.000 metri pătraţi, au fost cele mai notabile livrări din acest trimestru.

În total, în primele nouă luni au fost livrate proiecte de 338.600 metri pătraţi şi mai sunt în derulare clădiri cu suprafeţe de peste 260.000 metri pătraţi care estimăm să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. Livrările noi din acest an ar urma să totalizeze peste 600.000 metri pătraţi, aproape de nivelul record consemnat în 2020, creând premisele unui an 2022 bun pe acest segment de piaţă.

"Încurajaţi de evoluţia pozitivă atât a consumului, cât şi a producţiei industriale, dezvoltatorii sunt determinaţi să îşi extindă portofoliile prin noi achiziţii de terenuri sau proprietăţi. Acest optimism a fost susţinut de dinamica cererii remarcată în ultimele 18 luni, concretizată într-un volum total de peste 1,5 milioane de metri pătraţi tranzacţii semnate în această perioadă. Piaţa logistică şi industrială are o dezvoltare galopantă, reconfigurându-se harta parcurilor logistice din România prin formarea unor hub-uri de distribuţie regionale de dimensiuni considerabile. Avem exemple de top din industrie, Ikea, LPP, epantofi.ro", a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

CTP şi WDP, jucătorii dominanţi de pe piaţă, sunt deja prezenţi în mai mult de 10 oraşe fiecare dintre ei, în timp ce VGP, Globalworth and Element Industrial ţintesc şi ei să dezvolte platforme naţionale. Proiectele noi urmează să fie construite în Bucureşti şi în marile oraşe regionale, dar şi în Roman, Turda, Dej, Călan şi Buzău, având în vedere că planurile de extindere ale chiriaşilor se îndreaptă şi spre oraşe secundare şi terţiare.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Perspective

Companii

Internaţional