Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2021
Abonament gratuit

CUSHMAN AND WAKEFIELD ECHINOX:Cererea pentru evaluări şi servicii de consultanţă imobiliară a rămas constantă în perioada pandemiei

A.B. Ştirile Zilei /

Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox

Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox

Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2020 peste 350 de proprietăţi cu o valoare cumulată de 4,2 miliarde de euro, în timp ce departamentul de research a oferit consultanţă dezvoltatorilor pentru demararea unor proiecte noi cu o valoare de piaţă de peste 250 de milioane de euro, transmite un comunicat de presă.

Departamentul de evaluări a continuat să lucreze pentru o serie dintre cei mai mari proprietari de active imobiliare din România, care au în portofoliu spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 2 milioane de metri pătraţi. Activitatea departamentului de Research s-a concentrat în primul rând pe studii de best-use şi optimizare de concept, o nişă nouă de servicii fiind reprezentată de consultanţa cu privire la operarea de spaţii de birouri în regim flexibil.

Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox: "Începutul anului 2021 a dovedit rezilienţa majorităţii proprietăţilor imobiliare. Deşi persistă încă un sentiment de incertitudine în toate sectoarele pieţei, parametrii de funcţionare s-au stabilizat şi încep să se apropie de situaţia anterioară pandemiei. Marii chiriaşi din clădirile comerciale sau de birouri s-au adaptat la noile condiţii, oferind stabilitate financiară pieţei imobiliare în ansamblu. Un număr relativ mare de tranzacţii au avut loc în ultimul an, arătând că încrederea investitorilor în piaţa românească nu a scăzut. S-a reliefat o apetenţă a dezvoltatorilor către sectoarele de rezidenţial şi industrial, în timp ce investitorii au fost atraşi de randamentele ridicate oferite de clădirile de birouri din Bucureşti, comparativ cu pieţele vecine. Ratele de capitalizare au rămas relativ stabile, iar valorile proprietăţilor au suferit ajustări moderate. La un an de la declanşarea pandemiei constatăm că modelul de business echilibrat şi diversificat, orientat preponderent către clienţii mari cu solicitări recurente, a dus la creşterea activităţii departamentului chiar şi în această perioadă."

Cristi Moga, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox: "În perioadele incerte, nevoia de consultanţă creşte deoarece investitorii caută să identifice din mers schimbările şi noile tendinţe ale pieţei şi să îşi recalibreze alegerile. În acest context, 2021 a început în forţă, cu proiecte diverse în toate segmentele pieţei, inclusiv cu jucători noi care prospectează piaţa locală, fie că vorbim de dezvoltatori de rezidenţial sau spaţii logistice, retaileri sau fonduri de private equity. Modul în care a traversat piaţa locală ultimul an, atât la nivel macro, cât şi la nivelul pieţei imobiliare, reprezintă o bună bază de pornire pentru investiţii viitoare, atât din partea investitorilor deja activi, cât şi a unor nume noi."

Echipa de evaluări a Cushman & Wakefield Echinox este formată din opt membri cu o experienţă medie de peste 17 ani ȋn domeniu. Totodată, firma acoperă sectorul evaluărilor la nivel naţional printr-o reţea locală de 20 de colaboratori specializaţi ȋn rapoarte pentru garantarea ȋmprumuturilor acordate persoanelor fizice sau IMM-urilor. Echipa de research este formată din doi consultanţi care oferă asistenţă clienţilor locali şi internaţionali, realizând totodată rapoarte publice prin care sunt surprinse evoluţia şi tendinţele pieţei imobiliare.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 2 / 2021

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Legea

Companii

Internaţional