Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Contextul pandemiei a accelerat cererea şi dezvoltarea logistică spre noi recorduri

S.B. Ştirile Zilei /

Contextul pandemiei a accelerat cererea şi dezvoltarea logistică spre noi recorduri

Piaţa locală a spaţiilor logistice şi industriale a accelerat expanisunea în 2020 atât prin prisma cererii, care s-a apropiat de pragul de 1 milion de metri pătraţi, cât şi în ceea ce priveşte livrările de noi spaţii, care au atins suprafaţa de 649.000 de metri pătraţi, ambii indicatori atingând noi recorduri, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Spre deosebire de alte segmente ale pieţei imobiliare, sectorul logistic a beneficiat de contextul creat de situaţia globală printr-o creştere semnificativă a nevoii de spaţii de depozitare. Această cerere a fost generată în prinicipal de sectoarele de retail, e-commerce şi FMCG, companiile căutând să îşi maximizeze eficienţa operaţională şi volumul vânzărilor prin scurtarea lanţurilor de aprovizionare şi a timpului de livrare către consumatorii finali.

Profi, Carrefour, Selgros, IKEA, Brico Depot, XXXLutz, Mobexpert, Decathlon, LPP sau Bebe Tei sunt doar o parte dintre retailerii care au semnat contracte relevante de închiriere în 2020, alături de alţi jucători importanţi din online, precum Notino, Boutique Mall, epantofi.ro, elefant.ro sau mobilier1.ro. De altfel, companiile de retail şi e-commerce au închiriat spaţii cu o suprafaţă cumulată de 454.000 de metri pătraţi, având o cotă de piaţă de 46% în volumul tranzacţionat. Alte sectoare active au fost cel al operatorilor logistici (14%), automotive (11%) şi industria farmaceutică (8%).

Bucureştiul a atras anul trecut 65% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara şi-a reconfirmat poziţia de cea mai activă piaţă regională, cu aproape 100.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi.

Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "În această conjunctură dinamică, în continuă schimbare şi cu multe provocări, am reuşit să construim un portofoliu important de chiriaşi, precum: Mega Image, TNT/ Fedex, AD Pharma / Dr. Max, Notino, Fildas, Danfoss, Bebe Tei, Nunner Logistics, cărora le mulţumim pentru încredere şi colaborarea excelentă. Din perspectiva dezvoltatorilor, am consolidat relaţiile cu partenerii noştri, nume marcante în piaţa de profil, precum CTP, WDP, VGP, Logicor şi Global Vision, care ne-au susţinut în procesul de tranzacţionare."

Andrei Brinzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "2021 se anunţă un an la fel de dinamic şi consistent din perspectiva cererii şi a proiectelor logistice noi, în condiţiile în care dezvoltatorii au deja în construcţie spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 450.000 de metri pătraţi. Bucureştiul rămâne cea mai activă piaţă, în jurul Capitalei fiind concentrate circa 60% din noile livrări. Dezvoltările continuă şi în oraşele cheie, cu potenţial economic şi logistic consacrat, cum ar fi Cluj, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Craiova sau Sibiu."

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional