Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2021
Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:În primul semestru au fost închiriate spaţii logistice şi industriale de 360.000 metri pătraţi

S.B. Ştirile Zilei /

În primul semestru au fost închiriate spaţii logistice şi industriale de 360.000 metri pătraţi

În primul semestru al anului curent au fost închiriate spaţii logistice şi industriale cu o suprafaţă cumulată de 360.000 de metri pătraţi, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului precedent, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

După un volum de 200.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi în primele trei luni ale anului, în cel de-al doilea trimestru dezvoltatorii au mai parafat tranzacţii pentru spaţii cu o suprafaţă de 160.000 metri pătraţi.

La jumătatea anului, reînnoirile de contracte au reprezentat 16% din volumul tranzacţionat, astfel că cererea a fost determinată în primul rând de contracte noi şi de proiecte de relocare. Bucureştiul a atras aproape 63% din volumul tranzacţionat, o activitatea importantă fiind observată şi în Sibiu (7% din volumul tranzacţionat), Timişoara şi Piteşti (câte 6%). Printre cele mai importante tranzacţii ale celui de-al doilea trimestru pot fi menţionate acordul pentru reînnoirea şi extinderea depozitului Altex din cadrul proiectului P3 Bucharest A1 sau închirierea de către A&D Pharma a unui depozit de 9.000 mp în cadrul CTPark Sibiu.

După un prim trimestru modest în ceea ce priveşte livrările de spaţii noi, cu doar 30.000 mp daţi în folosinţă, dezvoltatorii au accelerat ritmul construcţiilor, tăind panglica în cel de-al doilea trimestru pentru spaţii noi cu o suprafaţă de 177.400 mp. Cele mai importante livrări au fost reprezentate de un imobil nou cu o suprafaţă de 70.000 mp din cadrul CTPark Bucharest West, alături de centrul de distribuţie de 58.000 mp livrat de WDP pentru Profi la Craiova şi de ultima clădire (30.400 mp) a proiectului VGP Park din Timişoara.

Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "Piaţa logistică şi industrială şi-a continuat evoluţia şi în prima parte a acestui an, observând un echilibru bun între cerere şi ofertă atât în Bucureşti, cât şi în oraşele reprezentative. Majoritatea dezvoltatorilor sunt activi, având proiecte în derulare, iar companiile provenind preponderent din retail online, distribuţie şi logistică îşi consolidează volumele, într-un context economic în care populaţia îşi menţine apetitul pentru consum la un nivel ridicat."

În prezent, dezvoltatorii au în construcţie spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de peste 630.000 de metri pătraţi. Bucureştiul rămâne cea mai activă piaţă, cu proiecte de peste 400.000 de metri pătraţi în construcţie, astfel că stocul modern de spaţii logistice din jurul Capitalei se apropie de pragul de 3 milioane de metri pătraţi. Dezvoltatorii sunt de asemenea activi în Constanţa, Cluj, Timişoara, Piteşti sau Arad, astfel că piaţa spaţiilor logistice îşi continuă dezvoltarea dintr-un colţ în altul al ţării, în special de-a lungul coridorului IV paneuropean.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Investiţii

Perspective

Companii