Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2021
Abonament gratuit

Efecte în lanţ, pe şantierele din Buzău, după scumpirea materialelor de construcţii

Ana Felea Ştirile Zilei /

Efecte în lanţ, pe şantierele din Buzău, după scumpirea materialelor de construcţii

Şantierele din Buzău se închid, rând pe rând. După scumpirea materialelor de construcţii, patronii marilor firme de construcţii au cerut reactualizarea costurilor proiectelor pe care le au în derulare cu Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Buzău.Cum răspunsurile nu au fost cele aşteptate, autorităţile invocând legislaţia care nu le permite să crească sumele din contractele deja semnate, constructorii au abandonat lucrările. Sunt deja două unităţi de învăţământ în pericol de a rămâne nefinalizate, şi, de asemenea, neacoperită a rămas şi întreţinerea drumurilor judeţene din zona de sud a judeţului, după ce firmele care executau aceste lucrări au reziliat contractele. În plus, patronii firmelor care trebuie să încheie până la sfârşitul anului două dintre cele mai importante proiecte de investiţii din judeţ, respectiv reabilitarea fostului spital Brătianu, clădire istorică din municipiul Buzău şi pe care Consiliul Judeţean vrea să o transforme într-un Centru Muzeal precum şi construcţia Podului de la Vadu Paşii,rută extrem de importantă care va face legătura între Valea Slănicului şi municipiul Buzău, sunt într-o situaţie limită din cauza scumpirii materialelor de construcţii şi anunţă că vor cere reactualizarea costurilor prevăzute iniţial în contracte pentru a-şi putea duce la capăt lucrările.

Scumpirea materialelor de construcţii determină probleme în lanţ pe piaţa construcţiilor. Patronii firmelor din domeniu sunt în pragul falimentului şi se plâng că sumele prevăzute iniţial în contracte sunt insuficiente pentru finalizarea lucrărilor şi vor reactualizarea costurilor, în timp ce autorităţile statului anunţă că legislaţia nu permite acest lucru.

"În ultimele opt luni de zile, preţurile au luat-o razna. Doar un constructor care are putere financiare mai poate sta în piaţă, mai poate să ducă o lucrare. Sunt autorităţi care înţeleg situaţia asta şi deja se lucrează să actualizeze preţurile cu indicele statistic din construcţii. Doar pe materialele din construcţii, indicele de cost a crescut cu 25%, pe construcţii, reparaţii capitale, este undeva la 14%. Drumurile stau şi mai rău. Bitumul aproape că şi-a dublat preţul, iar dacă s-a scumpit bitumul, a crescut şi preţul asfaltului", a explicat pentru şansanews, Deugene Băiculescu, director Hidro Salt B92.

Constructorii spun că dacă nu primesc mai mulţi bani ca urmare a acestor scumpiri ale materialelor au două soluţii. Fie reziliază contractele, fie să facă lucrări de mântuială.

"În aceste condiţii, constructorul ori se duce în faliment, ori reziliază contractele, sau le suspendă. Nu va putea nimeni rezista. Dacă cineva îmi spune că rezistă să ducă o lucrare la final înseamnă că aduce bani de acasă sau fură, face lucrări de proastă calitate şi îşi asumă răspunderea că va fi chemat, în garanţie, la reparaţii şi va face cheltuieli mai târziu. Este inadminisibil să poţi să derulezi un contract în ziua de azi" a declarat Băciulescu.

Victor Vasilescu, patron Integral: "Firmele care au contracte vechi pot da faliment dacă nu sunt constructori puternici. Toate materialele s-au scumpit cu 100%. Metalul dacă era 10, acum e 20 de lei, deci 100% s-a scumpit. Cimentul la fel.Chiar şi polistirenul s-a scumpit cu 50% . Este nenorocire. Trebuie să lucrezi cât mai puţin în perioada asta, şi să aştepţi să treacă valul că poate se rezolvă. Se poate rezolva printr-un act adiţional la contract, printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvern, acolo unde sunt contracte cu statul. Dacă sunt contracte la privat atunci nu poţi decât să negociezi, fie să cumpere beneficiarul materiale şi noi, ca şi constructori, să executăm doar manopera. Dar cum eu am contracte doar cu statul sunt la mâna guvernanţilor".

Constructorii sunt de părere că valoarea contractelor ar trebui să crească cu cel puţin 25%.

"Costurile pe materiale ar trebui actualizate cu 25%, şi dacă vorbim şi de manoperă, cu toată închiderea, ar trebui costurile actualizate cu 15%", a explicat Băiculescu.

Cei doi constructori deţin două dintre cele mai importante proiecte aflate în derulare în prezent în Buzău şi pentru care spun că au nevoie de mai mulţi bani ca să le ducă la bun sfârşit, în condiţiile în care termenul de finalizare este acest an. Este vorba despre reabilitarea clădirii fostului spital Brătianu şi construcţia Podului de la Vadul Paşii.

"Singurul şantier pe care îl mai am în lucru în municipiul Buzău şi pe care doresc să îl finalizez cu toate că sunt "strâns de gât" este clădirea fostului spital Brătianu. Dar şi aici voi ajunge să cer, chiar dacă Consiliul Judeţean nu doreşte, reactualizarea costurilor. Am deja două lucrări în faza de sistare. Au trecut deja 30 de zile de când am trimis notificare prin care am cerut reactualizarea costurilor şi n-am primit niciun răspuns şi acum urmează să le fac notificarea de reziliere. Vorbim de Grădiniţa numărul 4 şi o creşă, ambele fiind contracte cu Primăria Buzău", a anunţat patronul Hidro Salt.

Victor Vasilescu, patronul Integral: "Podul trebuie să îl dau în septembrie. Preţul bitumului a crescut cu 37%. Eu torn asfalt spre finalul lunii august. S-ar putea să mai crească preţurile. Am făcut împrumut la bancă sperând că se va rezolva. Dar problema este că dacă eu îl pun în funcţiune, nu îmi mai dă nimeni banii. Normal ar trebui să întrerup lucrarea. Dar dacă sistez lucrările, îmi pleacă oamenii şi este nenorocire".

De altfel, situaţia este aceeaşi pe toate şantierele din Buzău. Petre Emanoil Neagu a mărturisit că a primit notificări de la toţi constructorii cu care are contracte, iar unii au şi renunţat la lucrări. Este vorba despre lucrările de întreţinere pentru partea de sud a judeţului Buzău , acolo unde responsabilă era firma Hidro Salt.

"Marea majoritate a constructorilor au făcut notificări că nu îşi pot duce la îndeplinire contractele. Avem, de exemplu, o firmă la întreţinerea de vară a drumurilor, dar din fericire contractul se termină în toamna aceasta, iar firma nu a mai venit la lucru. Oamenii ne-au trimis o notificare în care nu le mai convin preţurile din motive obiective. Încă suntem în negociere, dar cel mai probabil se va ajunge la rezilierea de comun acord a contractului. Noroc că respectivul contract este pe final şi din toamnă putem face alte licitaţii pentru programul următor", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional