Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2023

FORTIM TRUSTED ADVISORS:Top oraşe care au atras cei mai mulţi chiriaşi de birouri în primele şase luni din 2022

S.B. Ştirile Zilei /

Top oraşe care au atras cei mai mulţi chiriaşi de birouri în primele şase luni din 2022

Companiile au continuat să închirieze birouri de clasă superioară A pentru angajaţii lor, alegând centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Braşov şi Sibiu. În Bucureşti, cererea de birouri a fost de cinci ori mai mare decât cererea cumulată în cele cinci mari oraşe, unde s-au realizat cele mai multe tranzacţii, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

În prima jumătate a anului, cele mai multe spaţii de birouri de clasă A s-au închiriat în Bucureşti, un volum total de 121.058 mp, net take-up şi 165.362 mp, dacă includem şi renegocierile. În restul ţării, s-au închiriat spaţii moderne de birouri cu o suprafaţă totală de 27.993 mp net take-up şi 33.993 mp, cu tot cu renegocieri. Primele trei mari oraşe din top, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca au cumulat 98% din cerere.

"Profilul cererii de birouri din celelalte mari oraşe este diferit, comparativ cu cel din Bucureşti. Dacă în Bucureşti a scăzut ponderea companiilor din domeniul IT&C în rândul chiriaşilor noi, la circa o treime din cererea totală, în restul ţării ponderea companiilor de IT&C este mult mai mare, de 83%.

Acest lucru creează efervescenţă pe pieţele locale, companiile din IT&C fiind mai preocupate să asigure condiţii cât mai bune la birou pentru a-şi atrage angajaţii. Cererea companiilor din IT&C se îndreaptă astfel cu precădere către clădiri noi, moderne, cu numeroase facilităţi", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

În topul oraşelor primare, conduce Timişoara, ca volum de spaţii de birouri închiriate în acest an, cu un total de 19.251 mp. Printre companiile care au ales spaţii noi se află Amazon, Access Group, Canon şi Toluna, iar Atos a prelungit un contract de închiriere în spaţiul existent.

Ritmul cererii se corelează mult mai rapid cu ritmul livrărilor de spaţii noi de clasă A din oraşele primare şi secundare. Clădirile noi de birouri, în proiecte mixte, cu spaţii comerciale la parter sau în proximitate sunt ca un magnet pentru companii, mai ales pentru cele din domeniul IT&C.

În 2022, Timişoara a atras 57% din cererea de spaţii noi de birouri din oraşele primare şi secundare, mai multe companii alegând să pre-închirieze spaţii într-un turn de birouri cu 17 etaje, UBC 0, ce are o suprafaţă totală de 32.000 mp şi care se va da în folosinţă în acest an. UBC 0 face parte din proiectul Iulius Town Timişoara.

Pe locul doi în topul oraşelor se află centrul universitar Iaşi, cu un procent de 31% din totalul spaţiilor de birouri închiriate în primele şase luni, în afara Capitalei. Printre companiile mari care au ales acest oraş se numără Microsoft, AMD şi Visma. Toţi aceşti viitori chiriaşi au semnat contracte de pre-închiriere pentru birouri în proiectul Palas Campus, care va fi dat în folosinţă anul viitor.

Ordinea în topul închirierilor se schimbă în funcţie de livrările de clădiri

Pe locul trei în top, în acest an, se situează municipiul Cluj-Napoca, care a atras chiriaşi de birouri precum BERD, Vodafone şi Planet Group Internaţional. Cluj-Napoca a fost lider anul trecut, în topul închirierilor de spaţii de birouri de clasă A, datorită faptului că oferta de clădiri noi cu spaţii mari disponibile a fost mult mai variată în 2021, fiind recent livrate clădirile Hexagon Offices şi Record Park. În acest moment, gradul de neocupare a birourilor din Cluj-Napoca este printre cele mai mici din ţară, de 8,9%.

În Bucureşti, gradul de neocupare la spaţiile de birouri de clasă A este de 13,18%, în scădere faţă de începutul anului.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional