Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

FPSC propune un set de masuri pentru susţinerea mediului de afaceri din construcţii

M.A. Ştirile Zilei /

FPSC propune un set de masuri pentru susţinerea mediului de afaceri din construcţii

Federaţia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) a transmis, astăzi, un set de propuneri adresate Guvernului ţării noastre pentru susţinerea mediului de afaceri din construcţii ca urmare a consecintelor epidemiei COVID-19 din România, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, federaţia solicită ca şomajul tehnic sa fie extins cu minim 3 luni de la incheierea starii de urgenta.

" Pentru IMM-urile la care efectele pandemiei (lipsa lucrari/ incasari) se manifesta ulterior perioadei de stare de urgenţă, la art XI se va introduce un nou alineat, cu prevederea prelungirii asigurarii protectiei sociale pana la 3 luni. Prezenta prevedere va fi aplicata doar in baza unor documente justificative care sa dovedeasca situatia reclamata.", menţionează reprezentanţii FPSC.

Constructorii propun să fie luate masuri compensatorii pentru firmele de tamplarie si vitraj izolant in urma diminuarii drastice a exportului.

"Scutirea de impozit pe profit pentru partea aferentă exportului, care poate fi dovedit ca export direct (producătorul este şi exportator) sau indirect (producătorul realizează componente pentru produsul final ce va fi exportat)", transmit aceştia.

Totodată, reprezentanţii FPSC solicită directii de investii pe urmatorii trei-patru ani dar şi promovarea unei strategii de investitii a Romaniei pe urmatorii 4 ani, explicând că strategia de investiţii este o măsură care presupune un proces de elaborare de durată, dar se poate acţiona imediat, pentru a debloca procedurile de achizitie publica şi contractele aflate în derulare. şi precizând că, lucrătorii din domeniul construcţiilor nu mai sunt atraşi de contracte de excutie subevaluate, nu îşi mai asumă riscul de a oferta azi şi a începe execuţia peste 4 ani, la preţul ofertat iniţial, fără actualizarea valorii acestuia. Legislaţia actuală nu permite modificarea valorii contractului, indiferent dacă preţul materialelor a crescut cu 100%.

În acelaşi timp, constructorii vor mentinerea si chiar extinderea programului de sustinere guvernamentala a creditelor pentru cumpararea locuintelor (Menţinerea şi extinderea programului "O familie, o casă" pentru apartamente cu suprafaţă mai mare şi credite mai mari) dar şi stimularea dezvoltarii sectorului imobiliar.

Astfel, FPSC propune ca valoarea maxima care beneficiază de TVA redus sa fie de 750.000 de lei (150.000 euro); daca apartamentul costa mai mult de 750.000 de lei , pentru 750.000 de lei sa se aplice un TVA de 5%, iar pentru diferenţa pana la valoarea de vânzare a apartamentului sa fie TVA normal (acum 19%) dar şi evitarea unei limitări a suprafeţei apartamentului, însă daca este necesar aceasta sa fie de 150 mp util .

Federaţia solicită Guvernului ţării noastre modificarea HG 264/2003 referitoare la modul de acordare/ restituire a avansurilor acordate firmelor de constructii dar şi celeritatea platilor de catre autoritati/beneficiari pentru lucrarile executate, facturile aflate spre decontare.

" Este necesară revizuirea si sanctionarea comportamentului unor beneficiari de a întârzia efectuarea plăţilor, fără a se înţelege efectul acestor întârzieri asupra executanţilor, subcontractanţilor, furnizorilor.", transmite FPSC.

În ceea ce priveşte lipsa dirigintelui de şantier, proiectant, beneficiar fără de care nu se pot continua lucrările, federaţia propune convocarea prin ISC cu măsuri clare de rezolvare. În acest sens ISC-urile din ţară să fie abilitate să aplice sancţiuni sau după caz să accepte înlocuirea celor care nu pot participa la controlul lucrărilor. În ultimă instanţă să se aprobe şi confirmarea de la domiciliu pe bază de fotografii relevante şi analize de laborator.

FPSC cere să se emită clarificări în ceea ce priveşte controlul acordării ajutorului de şomaj deoarece este necesară stabilirea urgentă a criteriilor ce se vor avea în vedere la verificările ulterioare, gradul de subiectivism în acest moment fiind extrem de mare.

Astfel, conform federaţiei, este posibil ca un angajator cu o reducere a activităţii de 5% să solicite şomaj tehnic pentru toţi angajaţii, neavând niciun reper legal privind condiţiile de acordare a ajutorului, respectiv cu privire la verificările ulterioare.

După ce o parte din fondurile alocate pentru lucrări de drumuri, în anul 2020, de către Consiliile judeţeene, au fost relocate pentru lupta anticovid, acum sunt în procedură de licitaţie o serie de lucrări la care, din informaţiile primate, federaţia anunţă că fondurile alocate s-au înjumătăţit.

În acest sens, FPSC cere garanţii că fondurile din PNDL, CNI şi alte programe nu vor fi relocate.

Constructorii mai anunţă că furnizorii de produse de carieră şi balastieră pentru lucrarile de drumuri nu pot asigura necesarul de materii prime (balast, sorturi) datorită îngreunării emiterii de către autorităţile abilitate a autorizaţiilor şi permiselor de exploatare în perimetrele râurilor, astfel ei cer aplicarea de sancţiuni pentru autorităţile care nu respectă termenele de emitere a avizelor si autorizatiilor de orice fel. (ex. Inclusiv pentru emiterea autorizaţiilor/ avizelor de exploatare).

Totodată, reprezentanţii federaţiei solicită păstrarea facilităţilor fiscale izvorâte din OUG 114 din 2018, explicând că eliminarea acestora acum, sau mai devreme decât termenul introdus prin OUG 114, ar însemna distrugerea firmelor de construcţii, pierderea forţei de muncă şi întreruperea/ închiderea procesului investiţional în România.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional