Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2021
Abonament gratuit

GRAPHEIN: Proiectele rezidenţiale domină piaţa construcţiilor din Cluj şi în anul 2021

Ştirile Zilei /

Proiectele rezidenţiale domină piaţa construcţiilor din Cluj şi în anul 2021

Mai mult de jumătate dintre proiectele de construcţie din Cluj sunt reprezentate de sectorul rezidenţial, arată o analiză realizată de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu IBC Focus. Valoarea totală a pieţei construcţiilor din Cluj este estimată la aproximativ 3 miliarde de euro, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Vedem o mare deschidere din partea arhitecţilor şi a constructorilor din Cluj pentru a folosi noile tehnologii, pentru a reduce timpii de proiectare şi pentru o mai bună execuţie", declară Eugen Ursu, Managing Partner şi co-fondator al Graphein.

În ciuda contextului dificil generat de criza de coronavirus, piaţa construcţiilor din Cluj se menţine pe un trend ascendent, peste 2.000 de proiecte aflându-se în diverse etape de execuţie. Potrivit unei analize realizate de compania de proiectare topografică şi scanare 3D Graphein, în colaborare cu IBC Focus, lider de piaţă în monitorizarea şantierelor şi proiectelor de construcţii din România, vedeta acestui sector rămân ansamblurile rezidenţiale. "Analiza noastră, confirmată de semnalele din piaţă, indică faptul că mai bine de jumătate din piaţă este acoperită de proiectele rezidenţiale. În ciuda contracţiei economiei, acest sector nu şi-a oprit turaţia, o explicaţie fiind faptul că vorbim de un portofoliu locativ încă deficitar, mai ales la nivelul locuinţelor noi. Asta face ca cererea să se menţină la un nivel suficient de înalt pentru a alimenta noi proiecte imobiliare la nivelul Clujului", declară Eugen Ursu, Managing Partner şi co-fondator al Graphein.

Datele din analiza Graphein şi IBC Focus au fost colectate în ultimele 12 luni şi cuprinde proiectele în toate stadiile de execuţie: finalizat, construire, amenajare, proiectare, autorizare, demolare, înainte de execuţie, intenţie. Cifrele arată că, din totalul de 2.042 de proiecte, 1.158 erau reprezentate de apartamente, vile sau alte tipuri de construcţii rezidenţiale. Sumele investite în proiectele imobiliare private se ridică la aproximativ 777,5 milioane de euro.

Pe locul doi se situează proiectele de birouri şi cele comerciale. În perioada analizată, au fost identificate 279 de proiecte în această arie, valoare cumulată a investiţiilor în aceste obiective fiind de 830 milioane de euro. În aceeaşi perioadă în Cluj erau în proiect 153 de hoteluri şi obiective de relaxare, 145 de construcţii sociale şi comunitare, precum şi 126 de proiecte în zona industrială.

Peste 450 de proiecte depăşesc valoare de un milion de euro

Radiografia pieţei arată că sectorul este unul matur, în care majoritatea proiectelor (aproximativ 1.433) se află în fază avansată de execuţie (construcţie, amenajare sau finalizate). Alte 609 de proiecte se află în fază incipientă (autorizare, proiectare, înainte de execuţie sau chiar intenţie).

Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare mică (sub 200.000 de euro, fiind vorba cel mai probabil de locuinţe construite în regie proprie), în timp ce 457 de investiţii depăşesc valoarea de un milion de euro, fiind încadrate la proiecte mari. Peste 570 de proiecte sunt încadrate la categoria medii (între 200.000 şi un milion de euro).

Birou Graphein deschis la Cluj

Cifrele arată încă o dată că sectorul construcţiilor din Cluj este consolidat şi bine structurat şi că mai este mult de investit atât în infrastructura locativă, cât şi în cea publică, a statului, unde semnalele sunt de asemenea foarte bune. "În plus, am sesizat o mare deschidere a arhitecţilor din Cluj de a folosi noile tehnologii de scanare 3D şi de a implementa proiecte în BIM (Building Information Modelling - n.r). Este şi motivul pentru care am luat decizia de a deschide un birou la Cluj. Acest nou mod de lucru pe care noi îl propunem permite reducerea timpului de proiectare şi execuţie, diminuarea erorilor şi a pierderilor de materiale pe şantier", a adăugat Eugen Ursu, managing director Graphein.

"Noi suntem promotori ai sistemului BIM în Romania. Vedem deschiderea majorităţii arhitecţilor de a proiecta clădirile în 3D, dar va mai dura între 5 şi 10 ani până la folosirea BIM la nivel de execuţie în şantier". Prin acelaşi sistem se eficientizează şi procesul de ofertare - aprovizionare - planificare, toate acestea reducând timpul, costurile şi micşorând amprenta CO2 a clădirii.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Materiale

Mobilier

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii