Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2021
Abonament gratuit

Grupul IULIUS organizează un concurs internaţional de arhitectură pentru o nouă dezvoltare urbană în zona centrală a Iaşului

G.B Ştirile Zilei /

Grupul IULIUS organizează un concurs internaţional de arhitectură pentru o nouă dezvoltare urbană în zona centrală a Iaşului

Grupul IULIUS organizează un concurs internaţional de arhitectură pentru proiectarea unui nou ansamblu în zona centrală a oraşului Iaşi, concurs prin intermediul căruia invită birouri de arhitectură de prestigiu să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona în plină dezvoltare Sf. Andrei - Piaţa Palatului, conform unui comunicat remis redacţiei.

"IULIUS continuă să investească acasă, în Iaşi, şi organizează un concurs internaţional de arhitectură cu invitaţi pentru proiectarea unui nou ansamblu în zona centrală a oraşului. Concursul reprezintă o promisiune asumată de compania ieşeană în 2019, în urma consultărilor publice anterioare pentru dezvoltarea aceleiaşi zone. Este un demers de bune practici la nivel naţional de intervenţie arhitectural-urbanistică, realizat în colaborare cu o echipă de specialişti în arhitectură, urbanism, istorie şi patrimoniu. Ca parte a acestui nou proiect, IULIUS lansează platforma Iaşi pentru Viitor, care pune în oglindă oraşul de azi şi cel de mâine şi unde comunitatea locală este invitată să îşi exprime propria viziune despre cum ar trebui să se dezvolte Iaşul", anunţă reprezentanţii companiei.

Potrivit sursei citate, compania IULIUS doreşte să ofere Iaşului un ansamblu urbanistic reprezentativ, prin organizarea unui concurs internaţional de arhitectură cu invitaţi. Este pentru prima dată în regiune când se realizează un astfel de demers pentru o nouă dezvoltare, ca proces transparent iniţiat de o entitate privată, un model de bune practici la nivel naţional de intervenţie arhitectural-urbanistică. Iniţiativa propune un tip de proces în care există dialog între public şi privat, un progres în felul în care se realizează investiţiile, care, în acelaşi timp, să redea încrederea în arhitectura contemporană.

Prin intermediul concursului, IULIUS invită birouri de arhitectură de prestigiu să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona în plină dezvoltare Sf. Andrei - Piaţa Palatului, care să îmbine referinţele arhitecturale valoroase din centrul Iaşului cu o abordare arhitecturală contemporană. Demersul este coordonat de o echipă de specialişti, formată din istoricul Cătălin Turliuc şi arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Dragoş Ciolacu, Mihai Corneliu Drişcu şi Matei Bogoescu.

"Orice proiect ar trebui să reprezinte perioada, epoca, momentul în care a fost construit, dar unele proiecte ar trebui să anticipeze viitorul. Arhitectura ar trebui să fie de astăzi, orientată spre mâine. La Iaşi este un centru istoric cu valori certe, existente, dar care în mod evident nu este terminat. Datoria celor de astăzi este de a lega lucrurile mai bine între ele. Lucrurile există, spaţiul, clădirile sunt acolo şi totul ţine de modul în care sunt utilizate. Iaşul are această şansă de a permite, de a cere ca centrul istoric să fie continuat, să fie completat, să fie integrat mult mai bine cu proximităţile pe care le are", a declarat Şerban Ţigănaş, preşedintele juriului concursului internaţional de arhitectură.

În prezent, concursul se află în etapa de pregătire, urmând să se desfăşoare consultări cu factorii decizionali, liderii de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civice locale pentru finalizarea temei.

Compania IULIUS lansează, cu această ocazie, platforma Iaşi Pentru Viitor, structurată în două secţiuni, respectiv "Iaşul de azi", care prezintă câteva dintre simbolurile arhitecturale ce pot fi admirate în oraş, şi "Iaşul de mâine", prezentarea concursului internaţional de arhitectură cu invitaţi pentru proiectarea unei noi dezvoltări. În "Iaşul de azi" sunt reunite peste 30 de clădiri, pentru a exemplifica moştenirea etapelor arhitecturii de până acum, construcţii prin care se identifică oraşul, care păstrează o simbolistică a vieţii urbane din trecut şi care demonstrează dorinţa constantă de a pune în valoare arhitectura timpurilor. În egală măsură, clădirile vorbesc despre evoluţia şi dinamismul oraşului, care se schimbă, se dezvoltă şi se adaptează continuu, se arată în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Perspective

Companii

Internaţional