Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2020
Abonament gratuit

ÎN 2019:Volumul livrărilor de birouri, centre comerciale şi parcuri logistice a depăşit un milion mp

I.M. Ştirile Zilei /

Volumul livrărilor de birouri, centre comerciale şi parcuri logistice a depăşit un milion mp

Dezvoltatorii imobiliari au livrat pe parcursul anului 2019 spaţii noi de birouri, centre comerciale şi parcuri logistice cu o suprafaţă cumulată de peste 1 milion de metri pătraţi, cele mai active segmente fiind cele de birouri şi logistică, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit sursei citate, cu acest nivel al livrărilor, stocul cumulat de proprietăţi comerciale moderne a urcat aproape de pragul de 12 milioane de metri pătraţi, spaţiile fiind aproximativ egal distribuite între cele trei segmente - birouri, retail şi logistică.

De-a lungul perioadei de dezvoltare a pieţei imobiliare locale, care a debutat în urmă cu circa 25 de ani, pragul de 1 milion de metri pătraţi în ceea ce priveşte livrările a mai fost depăşit în anii 2008 şi 2016, astfel că 2019 a fost unul dintre cei mai dinamici ani în ceea ce priveşte activitatea de dezvoltare.

"Privind în perspectivă, 2020 se preconizează a fi un an la fel de bun, ţinând cont de planurile anunţate de dezvoltatorii imobiliari activi pe piaţa locală. Faţă de 2019, este de aşteptat ca în sectoarele office şi industrial să se înregistreze o uşoară scădere a livrărilor, în schimb dezvoltatorii de centre comerciale ar putea deschide proiecte noi şi extinderi ale unor centre existente cu o suprafaţă cumulată de circa 235.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproape 50% faţă de anul precedent", se arată în comunicat.

Bucureştiul a continuat în 2019 să domine piaţa imobiliară locală, având o cotă de peste 52% din spaţiile nou livrate, următoarele pieţe fiind Timişoara (11%), Sibiu (8%) şi Cluj-Napoca (7%). De altfel, cu un stoc de birouri, spaţii logistice şi de retail de circa 6 milioane de metri pătraţi, Bucureştiul are o cotă de 50% din piaţa imobiliară a României, nivel mai ridicat în sectorul de birouri (80%) şi mai scăzut în sectorul de retail (30%).

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 6 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional