Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2021
Abonament gratuit

ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021Investiţiile imobiliare realizate în România au totalizat 98 mil. euro

G.U. Ştirile Zilei /

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

Investiţiile imobiliare realizate în România în primul trimestru din 2021 au totalizat 98 mil. euro, în scădere cu 19% faţă de volumul tranzacţionat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al CBRE, liderul pieţei de consultanţă imobiliară, arată un comunicat de presă al companiei remis redacţiei. Clădirile de birouri din Bucureşti şi spaţiile industriale din vestul ţării au generat cel mai mare volum investiţional.

În total, în primele trei luni, au fost închise nouă tranzacţii imobiliare, cu o valoare medie de 11 mil. euro, arată datele CBRE Research.

Cea mai mare tranzacţie a fost reprezentată de achiziţia clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituţia bancară BCR către fondul austriac de investiţii Immofinanz pentru aproximativ 36 mil. euro.

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România, a declarat: "Ce este interesant de remarcat este apetitul investitorilor pentru proiecte industriale: 38 mil. euro din volumul total a fost generat de tranzacţii cu spaţii industriale, aproape la egalitate cu volumul generat de clădirile de birouri, respectiv 40 mil. euro. Aceasta evoluţie confirma interesul investitorilor către proiectele industriale si presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment. Încă 20 mil. euro au fost investiţi în hoteluri, segment pentru care observăm, de asemenea, un interes ridicat în ultimele luni. În continuare, ne aşteptăm la achiziţia de noi clădiri de birouri, precum şi de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât şi în celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est."

Potrivit sursei citate, în ceea de priveşte atractivitatea oraşelor şi disponibilitatea produselor imobiliare pentru investiţii, Bucureşti a continuat să fie destinaţia preferată a investitorilor, atrăgând 57% din volumul total de 98 mil. euro tranzacţionat în primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacţii.

Alte oraşe care au atras atenţia investitorilor la începutul acestui an au fost Timişoara, Arad şi Caransebeş, în special pentru achiziţiile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 mil. euro.

Cei mai dinamici investitori au fost companiile din Austria şi Cehia, care au generat aproximativ 60% din volumul tranzacţionat în primele trei luni, confirmând astfel secvenţialitatea fluxului de capital din Europa Centrală şi de Est, indicată de CBRE la începutul anului. Investitorii români au fost implicaţi în 4% din volumul tranzacţionat, respectiv în achiziţia unei clădiri de birouri în Braşov.

Randamentele investiţiilor imobiliare au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spaţiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale şi 7% pentru retail.

În Europa Centrală şi de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia), volumul investiţiilor imobiliare a atins 1,95 mld euro în primul trimestru din 2021, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor CBRE.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Materiale

Mobilier

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii