Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2021
Abonament gratuit

INS:Creştere cu peste o treime a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale

S.B. Ştirile Zilei /

Creştere cu peste o treime a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 36,8%, în primul semestru al anului faţă de aceeaşi perioadă din 2020, cu cele mai importante majorări în zonele Sud-Muntenia şi Bucureşti - Ilfov, relevă datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică, informează Agerpres.

Astfel, în intervalul ianuarie - iunie 2021 au fost eliberate 24.451 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale iar majorări importante au fost consemnate în toate regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (+1.352 de autorizaţii), Bucureşti - Ilfov (+1.221), Nord-Est (+867), Nord-Vest (+802), Vest (+692), Sud-Est (+665), Centru (+546) şi Sud-Vest Oltenia (+428).

Potrivit sursei citate, la nivelul lunii iunie a acestui an s-au eliberat 4.901 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, echivalentul unei creşteri de 5,2% faţă de luna mai. Suprafaţa utilă totală pentru care au fost eliberate autorizaţii de construire este de 1.089.015 mp (+11,3%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 67,6% sunt pentru zona rurală.

În acelaşi timp, în iunie se remarcă o creştere de 9,9% a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale.

Datele INS arată, totodată, că, în intervalul de referinţă, se evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+241 autorizaţii), comparativ cu luna precedentă.

În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (+160 autorizaţii), Bucureşti - Ilfov (+115), Sud-Est (+59), Nord - Est (+42) şi Nord - Vest (+35). Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud - Muntenia (-116 autorizaţii), Sud - Vest Oltenia (-50) şi Vest (-4).

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în luna iunie 2021 s-a înregistrat o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (-17,3%), cât şi a suprafeţei utile totale (-32,1%).

În profil teritorial, această scădere (-108.137 mp) a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti - Ilfov (-64.739 mp), Sud - Muntenia (-44.614), Centru (-24.884) şi Sud - Est (-19.146).

În schimb, creşteri s-au consemnat în regiunile de dezvoltare: Nord-Vest (+22.791 mp), Vest (+21.014), Nord-Est (+838) şi Sud-Vest Oltenia (+603).

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Investiţii

Perspective

Companii