Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2023

PROMELEK XXI a înregistrat în prima parte a anului un record de vânzări pe segmentul dedicat panourilor fotovoltaice

S.B. Ştirile Zilei /

PROMELEK XXI a înregistrat în prima parte a anului un record de vânzări pe segmentul dedicat panourilor fotovoltaice

Compania clujeană PROMELEK XXI, parte a grupului spaniol Elektra, a înregistrat în prima parte a anului un record istoric de vânzări pe segmentul dedicat panourilor fotovoltaice şi estimează că va încheia anul 2022 cu 3 milioane de euro cifră de afaceri pentru această linie de business.

"Am înregistrat o evoluţie peste aşteptări pe segmentul de sisteme de panouri fotovoltaice generată de numărul mare de solicitări venite din partea consumatorilor casnici, impulsionaţi şi de programele de finanţare, precum ElectricUP. De asemenea, creşterea a fost determinată şi de interesul clienţilor industriali unde cererea vine pe fondul creşterii preţurilor la energia electrică, pe nevoia de a optimiza costurile şi reducerea impactului negativ asupra mediului. În acest context, mizăm pe o cifră de afaceri de 34 milioane de euro, cu o pondere din business pentru sistemele fotovoltaice de peste 10%", a declarat Remus Haţegan, Director Executiv PROMELEK XXI.

La nivel global, piaţa de energie solară va ajunge la 223,3 miliarde USD până în 2026 şi în acest an va reprezenta 60% din creşterea globală a energiei regenerabile, urmată de energia eoliană şi hidroelectrică, conform unui studiu Allied Market Research
. Volatilitatea semnificativă a pieţelor de energie electrică experimentată în ultima perioadă favorizează puternic accelerarea energiei solare fotovoltaice de autoconsum, care permite producerea de energie electrică la un cost controlat pe termen lung.

Astfel, opţiunea pentru instalarea panourilor fotovoltaice aduce o scădere a costului facturii la energie între 30 şi 100%, în funcţie de puterea consumată. Pentru un consum lunar de 300 kWh, un sistem fotovoltaic de 3 kW asigură integral energia pe parcursul anului, cu o factură egală cu 0. De exemplu, pentru o casă cu o suprafaţă de 230 mp, 4 membri, cu o medie de consum lunară de 300 kWh, care au optat pentru instalare de sistem fotovoltaic de 3 kW - costul investiţiei ar fi de 17.800 lei, iar amortizarea se face în cca 12 luni dacă utilizatorul beneficiază de programul AFM Casa verde, şi în cca. 60 de luni dacă utilizatorul nu beneficiază de subvenţie (calcul pentru un preţ de 1 leu/ kWh). Costul achiziţiei şi al instalării depinde în mare măsură de anvergura proiectului, cu o variaţie de cost de la 0,8 până la 1,3 euro/Wh plus TVA şi cu o amotizare investiţională între 2 ani pentru consumatorii industriali şi maxim 7-8 ani pentru rezidenţial. În general, cu cât consumul este mai mare, cu atât recuperarea investiţiei este mai rapidă.

Cu o capacitatea fotovoltaică care se va tripla în perioada 2021-2030, crescând de la 1,39 GW în 2020 la 4,25 GW în 2030, piaţa din România are un potential uriaş, după cum arată prognoza GlobalData
. Factori precum cererea în creştere pentru energie regenerabilă, investiţiile viitoare în sectorul energetic şi politicile guvernamentale de susţinere, aliniază terenul pentru o piaţă în creştere.

Promelek XXI este preocupată în mod activ de îmbunătăţirea eficienţei energetice şi implicată în proiecte de sisteme fotovoltaice, oferind consultanţă în alegerea soluţiei optime şi realizarea de proiecte la cheie. Unul dintre proiectele semnificative şi finalizate în 2022 a presupus instalarea de panouri fotovoltaice pentru compania Libris, în Braşov, ceea ce a generat un impact pozitiv asupra reducerii cheltuielilor de energie şi a dezvoltării într-un mod sustenabil.

Compania deţine un portofoliu complet de produse şi componente pentru sistemele fotovoltaice de calitate premium. Soluţia ideală pentru consumatorul care doreşte energie curată, economică, cu o structură sustenabilă presupune instalarea unui sistem fotovoltaic şi a unei pompe de căldură.

Promelek XXI acţionează pe mai multe linii de business, furnizând alături de soluţiile pentru energia fotovoltaică, sisteme de încărcare pentru vehicule electrice, soluţii complexe pentru automatizarea clădirilor office, rezidenţiale şi industriale, dar şi solutii de iluminat inteligent. Pe termen mediu, compania intenţionează să se axeze pe dezvoltarea unui concept unitar care va reuni toate soluţiile de energie verde furnizate de Promelek XXI.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional