Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

PWC ROMÂNIA:Investitorii imobiliari din Europa se orientează către oraşele mari şi active minim perturbate de criza sanitară

Ştirile Zilei /

Francesca Postolache, Partener PwC Romania

Francesca Postolache, Partener PwC Romania

Investitorii imobiliari din Europa se orientează tot mai mult către oraşele mari şi active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, care asigură venituri stabile, precum logistica şi rezidenţialul, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate 2021, realizat de PwC şi Urban Land Institute.

Alte segmente care vor beneficia de o cerere relativ stabilă sunt centrele de date, clădirile ştiinţelor vieţii (companii farmaceutice, de biotehnologie şi de dispozitive medicale), energie nouă/infrastructură, industrialul şi turnurile de comunicaţii.

"Pandemia a forţat milioane de persoane să lucreze de acasă, a închis magazinele cu amănuntul şi a accelerat schimbările structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare - birouri, comerţ cu amănuntul şi ospitalitate. Astfel că beneficiarii pieţei din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate şi beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an. În România, tendinţele sunt similare cu cele din Europa şi vedem un apetit crescut pentru investiţiile în rezidenţial şi logistică", a declarat Francesca Postolache, Partener PwC Romania.

Topul proprietăţilor imobiliare în 2021

Având în vedere creşterea puternică a muncii la distanţă şi modul în care această tendinţă ar putea evolua pe termen lung, niciun sector de birouri nu figurează în primele zece proprietăţi imobiliare ale acestui an.

Pentru 2021, "zborul către siguranţă" pentru mulţi investitori implică tehnologie, şi trei dintre primele patru tipuri de proprietăţi din clasament vor beneficia de ritmul crescut al digitalizării respectiv centre de date, turnuri de comunicaţii şi logistică.

De asemenea, rezidenţialul rămâne foarte favorizat de investitori, trei sectoare din primele zece reprezentând o formă de rezidenţial.

[11:53, 14.01.2021] Sabin S. Brandiburu: Top oraşe

Clasamentul anual al celor mai atractive oraşe europene pentru investiţiile imobiliare reflectă precauţia investitorilor, care continuă să vadă oraşele importante ale Europei ca pariuri mai sigure, ce oferă lichiditate şi stabilitate.

Astfel, Berlinul se află în fruntea listei ca favorit general pentru potenţiali în 2021, investitorii fiind încurajaţi de performanţa relativ puternică în abordarea COVID-19 de către Germania în ansamblu. De altfel, Germania este prezentă cu încă trei oraşe în top 10.

Londra urcă două poziţii până pe locul doi, investitorii considerând că va crea o valoare bună pe termen lung, iar Parisul rămâne în top trei.

[11:53, 14.01.2021] Sabin S. Brandiburu: Industria nu exclude nici oraşele mici şi mijlocii, cu condiţia ca acestea să fie bine conectate - conectivitatea la transport este considerată în mod covârşitor cel mai important factor în evaluarea oraşelor.

Alte previziuni

- 55% dintre investitori se aşteaptă să fie cumpărători neţi de proprietăţi imobiliare în 2021, dar securitatea veniturilor din activele care nu sunt de bază provoacă îngrijorare.

- Sondajul arată un declin marcat în încrederea în afaceri pentru 2021, cu aproape jumătate dintre respondenţi aşteptându-se la o scădere a profiturilor şi un sfert anticipând pierderi de locuri de muncă în acest sector.

- Investitorii interni şi europeni vor juca un rol mult mai mare în Europa în 2021. Aproximativ o treime dintre respondenţi se aşteaptă ca investitorii europeni să-şi mărească angajamentele în 2021.

- Directorii imobiliari au fost prudenţi în ceea ce priveşte perspectivele generale, rezultând o scădere semnificativă a încrederii în afaceri, 28% comparativ cu 13% în raportul anterior. În plus, 44% au anticipat o scădere a profitabilităţii, comparativ cu 15% în 2019.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional