Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2020
Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

RAPORT SVN:Piaţa rezidenţială din Braşov a crescut uşor în acest an, după recordurile atinse în 2019

G.U. Ştirile Zilei /

Sursă foto: imobiliare.ro

Sursă foto: imobiliare.ro

Piaţa rezidenţială din Braşov a înregistrat rezultate bune în 2020, cu preţuri şi un număr total de tranzacţii în uşoară creştere faţă de 2019, când s-au înregistrat cele mai bune rezultate din istoria modernă a pieţei de profil, potrivit unui raport realizat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania, informează un comunicat de presă.

Rezultatele înregistrate de sectorul rezidenţial din Braşov şi împrejumi, oraş care reprezintă una dintre principalele pieţe regionale rezidenţiale din România, pot fi considerate cu atât mai pozitive cu cât piaţa a fost semnificativ afectată de cele două luni de restricţii de circulaţie din timpul Stării de Urgenţă.

Cu toate acestea, numărul de tranzacţii încheiate pe segmentul rezidenţial la nivel de judeţ în primele opt luni din 2020 a crescut foarte uşor comparativ cu primele opt luni din 2019, cu 0,8%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Concomitent, preţurile de tranzacţionare ale locuinţelor amplasate în Braşov, indiferent de segmentul de piaţă - nou şi vechi - şi anul de finalizare, s-au majorat uşor în ultimele 12 luni, cu 2,1% conform datelor SVN Romania | Braşov, biroul local al SVN Romania.

Astfel, preţul mediu de tranzacţionare a ajuns la 1.195 de euro pe metrul pătrat util, indiferent de segment. Cele mai mici preţuri de tranzacţionare pe segmentul nou se înregistrează în localităţile limitrofe, de aproximativ 850 de euro pe metrul pătrat util, în timp ce în zonele Astra şi Tractorul preţurile ajung la 1.100 - 1.150 de euro pe metrul pătrat util, cele mai mari preţuri fiind în zona centrală, circa 1.400 de euro, şi pe Calea Poienii, în medie 1.630 de euro pe metrul pătrat util, potrivit datelor SVN Romania | Braşov.

Răzvan Caliţa, managing partner SVN Romania | Braşov, a declarat: "Gradele generale de absorbţie s-au menţinut ridicate şi pe parcursul lui 2020, cu un nivel mediu de aproximativ 85% din locuinţe vândute până la predare. Piaţa rezidenţială din Braşov prezintă în continuare interes pentru investitori; chiar dacă gradele de ocupare ale locuinţelor administrate în regim hotelier s-a redus la sub jumătate faţă de nivelul din 2019, randamentul anual potenţial care poate fi obţinut din închiriere clasică este de circa 6%. Avem peste 25.000 de studenţi iar Braşovul prezintă, poate, cel mai mai potenţial de creştere dintre toate pieţele rezidenţiale regionale din România, ţinând cont de investiţiile majore care se vor finaliza în viitor, de la noul aeroport la autostrada Ploieşti - Braşov".

Potrivit comunicatului, sectorul rezidenţial reprezintă de asemenea unul dintre principalele motoare ale economiei regionale, livrările din interiorul oraşului şi principalele localităţi limitrofe stabilizându-se la un nivel de aproximativ 3.500 de noi locuinţe anual.

Aproximativ 3.250 de locuinţe ar urma să fie predate în acest an în Braşov şi în împrejurimi, în uşoară scădere faţă de nivelul înregistrat în 2019, involuţie explicabilă prin numărul tot mai redus de autorizaţii primite în ultimii ani de către investitori, în urma schimbării cadrului legislativ.

Cea mai mare parte a a acestora, peste 80%, sunt amplasate în interiorul ariei administrative a oraşului, în timp ce localităţile limitrofe Braşovului atrag finalizarea anuală a aproximativ 600 - 800 de locuinţe, cele mai dezvoltate din acest punct de vedere fiind Ghimbav, Tărlungheni şi Sânpetru.

Cea mai mare parte a ofertei noi din Braşov şi împrejurimi poate fi încadrată pe segmentul mass market, caracterizat de amplasament în localităţile limitrofe sau în marile cartiere ale oraşului, preţurile de tranzacţionare pe acest segment ajungând până la 1.100 de euro pe metrul pătrat util, potrivit datelor consultantului imobiliar SVN Romania | Braşov. Concomitent, aproximativ 32% din oferta nouă din Braşov ţinteşte segmentul middle market, caracterizat printr-un amplasament mai favorabil, suprafeţe mai mari şi preţuri de tranzacţionare care sunt în medie de 1.200 de euro pe metrul pătrat util.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Proiecte - Case Mexi

Bursa Construcţiilor 7 / 2020

Compania de case Mexi realizează construcţii pe structură metalică, indiferent de scopul utilizării: case, hale, spaţii de birouri etc.

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 7 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional