Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2021
Abonament gratuit

Reabilitarea clădirilor a 14 instituţii educaţionale din Chişinău

Ştirile Zilei /

Reabilitarea clădirilor a 14 instituţii educaţionale din Chişinău

Primăria municipiului Chişinău informează că elevii din 14 licee de diferit profil din capitală vor învăţa în edificii renovate din punct de vedere al eficienţei energetice, conform unui comunicat remis redacţiei.

În acest sens, municipalitatea a semnat astăzi, 16 martie a.c., două contrcate cu antrperenorii care urmează să reabiliteze instituţiile educaţionale în cadrul Proiectului "Eficienţa Energetică şi izolarea termică a instituţiilor publice din mun. Chişinău".

Contractele vor fi finanţate din împrumuturi BERD/BEI, cu o componentă de grant E5P şi au fost deschise spre atribuire companiilor din orice ţară. Procedura de selectare a fost supusă politicilor şi regulilor de achiziţii ale BERD.

La licitaţia pentru obţinrea contractelor au participat companii din mai multe ţări, iar învingătoare s-au dovedit a fi ofertele participanţilor autohtoni - compania Eurostil Construct SRL şi Consorţiului condus de compania Techno Test SRL.

În cadrul evenimentului, viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a menţionat că la lucrările din instituţiile vizate vor fi utilizate materiale ecologice, iar impactul scontat este eficientizaera energetică a acestor clădiri şi îmbunătăţirea condiţiilor de studii pentru elevi. Spre regret, până înprezent, municipalitatea nu a avut posibilitatea de a interveni calitativ, fiind efectuate doar lucrări sporadice pe anumite dimensiuni, fără a obţine beneficii importante din punct de verede energetic. Iar prin aceste proiecte vom schimba situaţia la acest capitol", a conchis viceprimarul.

Astfel, instituţiile de învăţământ beneficiare pentru implementarea măsurilor de efcicienţă energetică din cadrul proiectului sunt: Colegiul sportiv "Gloria", Liceul teoretic "George Meniuc", Liceul teoretic "Petru Rareş", Gimnaziul-internat nr. 3, Liceul teoretic "Nicolai Gogol", Liceul teoretic "Onisifor Ghibu", Liceul teoretic cu profil de arte "Nicolae Sulac", Liceul teoretic "Vasile Alecsandri", Colegiul de artă "Elena Alistar", Liceul teoretic "B.P.Haşdeu", Liceul teoretic "V. Lupu", Liceul teoretic "Principesa Natalia Dadiani bloc 1", Liceul teoretic "Principesa Natalia Dadiani bloc 2", Liceul teoretic "Vasile Vasilache".

Instituțiile publice au fost selectate din peste 300 de obiective care generează pierderi la bugetul municipal, prin utilizarea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și plata facturilor de întreţinere.

Primarul General, Ion Ceban, a menţionat că contractele încheiate astăzi în cadrul Proiectului "Eficienţa Energetică şi izolarea termică a instituţiilor publice din mun. Chişinău" sunt de o importanţă primordială pentru municipalitate. "Sunt bucuros că am avansat până la această etapă, în contextul în care acest proiect a stagnat mulţi ani la rând. Desfăşurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de activitate al instituţiilor educaţionale, iar aplicarea tehnologiilor de ultimă generaţie în materie de energie verde vor dimina esenţial emsiile nocive", a declarat edilul capitalei.

Lucrările se vor desfăşura pe parcursul a 12 luni, care vor urma după o perioadă de mobilizare de cca 2 luni. Activităţile prevăd izolarea exterioară a clădirilor (pereţi, acoperiş, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilaţie mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea reţelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru producerea apei calde; sisteme de contorizare inteligentă etc.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln. grant). 

E de menţionat că, activități similare sunt desfășurate în cadrul contractului semnat în octombrie 2020 care prevede implementarea măsurilor de eficiență energetică la 6 grădinițe din municipiu (nr.127, 225, 112, 34, 146 și 167). Totodată la etapa de pregătire se află licitația pentru reabilitarea energetică la trei spitale: IMSP "V. Ignatenco", IMSP SCM "Sfânta Treime" și IMSP SCM Nr.1. Toate obiectele menționate fac parte din prima tranșă a Proiectului. 

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 2 / 2021

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Legea

Companii

Internaţional