Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

STUDIU DE PIAŢĂ RE/MAX ROMÂNIA & VERIDIO:Preţurile caselor şi terenurilor vor creşte în 2021

G.U. Ştirile Zilei /

Razvan Cuc, Presedinte REMAX Romania

Razvan Cuc, Presedinte REMAX Romania

RE/MAX România - parte a liderului mondial în real-estate prezintă concluziile studiului de piaţă "Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în 2020", realizat în parteneriat cu Veridio.ro, conform unui comunicat de presă. Acesta include o analiză a principalilor factori ce au influenţat piaţa locală imobiliară în 2020, alături de previziunile specialiştilor pentru anul curent şi diverse informaţii utile despre profilul clientului sau provocările profesiei de agent imobiliar. Potrivit răspunsurilor obţinute, aproximativ o treime dintre specialiştii în domeniu sunt de părere că în 2021 ne putem aştepta la creşteri de până în 10% a preţurilor la case şi terenuri, respectiv la scăderi pe segmentul spaţiilor comerciale/office.

Răzvan Cuc, Preşedintele RE/MAX România, a declarat: "Piaţa imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie - fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente, astfel că perioadele de turbulenţe generează mari oportunităţi în acest domeniu. 2020 a fost un an cu mari schimbări în societate şi economie, un an în care industrii importante au fost profund destabilizate, iar cu toate astea piaţa imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă şi la fel de dinamică precum în 2019. Despre 2021 credem că va fi un an cu o piaţă rezidenţială în dezvoltare, cu o posibilă uşoară corecţie în piaţa comercială şi de birouri, adusă de comprimarea retail-ului stradal şi telemuncă, dar cu o creştere a segmentului de terenuri de construcţie."

Previziuni pentru 2021 - Preţurile caselor şi terenurilor pot creşte, ale apartamentelor pot stagna

Potrivit specialiştilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, casele vor rămâne în continuare în topul preferinţelor rezidenţiale ale românilor, drept pentru care majoritatea prevede o creştere sau cel mult o stagnare a preţurilor pe acest segment. Astfel, peste o treime (35%) dintre respondenţi sunt de părere că preţurile caselor vor cunoaşte creşteri de până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanţii la studiu.

Conform sursei citate, creşteri de până la 10% sunt menţionate şi pentru segmentul terenuri, 33% dintre respondenţi estimând că acestea vor reprezenta o investiţie valoroasă şi în 2021. Prognoza reflectă, de altfel, preferinţele cumpărătorilor de a se îndepărta de agitaţia urbană şi de a-şi construi o locuinţă cu mai mult spaţiu personal.

Pe de altă parte, specialiştii au păreri împărţite în cazul apartamentelor. Dacă cei mai mulţi (32%) prognozează că preţurile acestora vor stagna în 2021, un procent de 24% sunt de părere că segmentul menţionat va cunoaşte scăderi ale preţurilor, iar alt procent de 24% spun că vor fi creşteri în acest sens. Scăderi se vor înregistra şi în cazul spaţiilor comerciale/ office, o majoritate de 30% preconizând preţuri micşorate cu mai mult de 10% pe acest segment. Această tendinţă reflectă mutarea afacerilor în mediul online, precum şi noua normă de work from home.

Potrivit comunicatului, schimbările aduse de pandemie s-au văzut şi în cererea, respectiv preţurile pe segmentul chirii. Astfel, participanţii la sondaj consideră că şi la nivelul anului 2021 preţurile chiriilor vor stagna (35%) sau chiar vor scădea cu până la 10%, răspund ales de 26% dintre aceştia. Tot din aceleaşi considerente, peste o treime (32%) sunt de părere că preţurile de închiriere pe piaţa office vor cunoaşte scăderi de până la 10% sau cu mai mult de o zecime (32%).

Principalii factori care au influenţat piaţa imobiliară în 2020

Cea mai importantă provocare din 2020, menţionată de o majoritate de 46%, a fost, evident, pandemia COVID-19. Pe de-o parte, restricţiile şi distanţarea socială au îngreunat activitatea agenţilor imobiliari, iar pe de altă parte, contextul social a adus cu sine o oarecare îngrijorare legată de posibilele scăderi de venituri. Totodată, în contextul şomajului crescut şi mutării facultăţilor în mediul virtual s-a cunoscut o scădere a preţurilor chiriilor în marile oraşe.

Conform comunicatului, alte schimbări reprezentative pentru această perioadă, ca efecte directe al pandemiei, au fost creşterea interesului pentru segmentul case şi terenuri, factor ales de 14% dintre participanţii la studiu, respectiv creşterea preţurilor proprietăţilor, observaţie făcută de 10% dintre aceştia.

Comparativ, în 2019 primul factor care a influenţat piaţa, la mare diferenţă procentuală de restul, a fost creşterea preţurilor proprietăţilor, iar în 2018 oscilaţia indicelui ROBOR, aflat în scădere, notează sursa citată.

Piaţa imobiliară din Europa, principalele schimbări şi tendinţe

Potrivit studiilor realizate la nivel european, una dintre principalele schimbări observate a fost scăderea constantă a investiţiilor, care au ajuns la valori apropiate de cele din 2014, în contextul în care în ultimii şase ani s-a înregistrat o creştere a acestora.

Băncile sunt dispuse în continuare să acorde finanţări pentru clienţii interesaţi de tranzacţii imobiliare, dar sunt sceptice în privinţa finanţării dezvoltatorilor. Excepţie fac România şi Cehia, unde finanţările se acordă încă la un nivel moderat.

Cele mai multe ţări europene se aşteaptă la creşteri ale preţurilor locuinţelor în următorii doi ani, deşi acestea au stagnat sau chiar au scăzut în ultima perioadă. În ultimii 10 ani, preţurile locuinţelor a crescut cu 25% pe plan european, iar preţurile chiriilor cu circa 14,2%.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional