Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2020
Abonament gratuit

STUDIU JLL:Ritmul de scădere a cererii de birouri s-a redus în al doilea trimestru

Ştirile Zilei /

Ritmul de scădere a cererii de birouri s-a redus în al doilea trimestru

Companiile de IT&C şi computers au fost cele mai active pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri din Bucureşti, generând peste 40% din cerere în primul semestru al acestui an, urmate de sectorul bancar şi financiar, cu un sfert din suprafaţa contractată şi de companiile din domeniul medical şi farma, cu circa 9%.

În prima jumătate a anului suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti a totalizat aproximativ 100.000 metri pătraţi, din care companiile de IT&C şi computers au contractat circa 40.000 metri pătraţi, cele din domeniul bancar şi financiar - 28.000 metri pătraţi, iar firmele farma au închiriat peste 8.500 metri pătraţi.

Astfel, după o reducere de aproape 50% în primul trimestru din 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019, cererea de birouri în Bucureşti a scăzut în al doilea trimestru cu doar 19% în comparaţie cu precedentul trimestru.

În al doilea trimestru, volumul total al tranzacţiilor a fost de circa 44.500 mp şi de aproape 100.000 mp în primul semestru. Faţă de prima jumătate a anului trecut, cererea s-a redus la jumătate pe fondul crizei COVID-19.

Dimensiunea medie a tranzacţiei în trimestrul al doilea din 2020 a fost de aproximativ 1.400 mp.

Cererea netă a reprezentat 16.000 mp sau 36% din volumul total înregistrat pe parcursul perioadei analizate, faţă de 33% în primul trimestru 2020.

JLL a fost liderul pieţei din Bucureşti, cu o cotă de peste 36% la nivelul primului semestru din punct de vedere al tranzacţiilor intermediate.

"După un an 2019 puternic din punct de vedere al cererii de birouri, aşteptările pentru 2020 erau mari la începutul anului, însă debutul pandemiei COVID-19 în Europa în luna martie a avut un impact major începând cu sfârşitul primului trimestru, şi într-o măsură mai mare pe parcursul trimestrului doi. În condiţiile în care companiile îşi adaptează modelele de business după noile reguli impuse de pandemie, ne putem aştepta ca cererea să se stabilizeze în perioada următoare şi chiar să avem o uşoară creştere în trimestrul al treilea", a declarat Alexandru David, Research Analyst JLL Romania.

În ceea ce priveşte rata de neocupare, trimestrul al doilea a consemnat o uşoară creştere, de la 8,7% în primul trimestru, la aproximativ 9,3%.

Circa 214.000 metri pătraţi de birouri vor fi livraţi în 2020 în Bucureşti, astfel încât stocul modern va depăşi 3 milioane metri pătraţi

După un nivel al livrărilor semnificativ, de 78.200 mp în primul trimestru 2020, ritmul a încetinit în trimestrul al doilea, astfel încât clădirile de birouri finalizate au adăugat un stoc modern de 27.900 mp. În total, în primul semestru au fost livrate proiecte totalizând 106.100 mp, în scădere cu 42% faţă de intervalul similar din 2019.

Proiectele livrate în trimestrul doi includ The Bridge faza 3 în Centru-Vest (21.200 mp) şi Zone 313 din Floreasca-Barbu Vacarescu (6.700 mp).

Livrările din trimestrul al doilea 2020 reprezintă aproximativ 33% din volumul înregistrat în trimestrul doi 2019, când au fost finalizate proiecte de 85.500 mp.

În ceea ce priveşte livrările din a doua jumătate a anului, dezvoltatorii au în plan finalizarea a 108.000 mp, astfel că în acest an stocul ar creşte cu 214.000 metri pătraţi, depăşind borna de 3 milioane de metri pătraţi la nivelul întregii pieţe din Bucureşti.

Printre acestea cele mai mari sunt Globalworth Square cu 25.700 mp şi One Tower, de 23.600 mp, ambele situate în Floreasca - Barbu Vacarescu, precum şi a doua şi a treia clădiri din Campus 6, totalizând 36.900 mp, în zona Centru - Vest.

"Având în vedere impactul pandemiei COVID-19, combinat cu livrările semnificative de proiecte preconizate pentru următoarele două trimestre, estimăm că rata de neocupare ar putea să mai crească până la sfârşitul anului 2020", a declarat Alexandru David, Research Analyst JLL Romania.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 6 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional