Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2020
Abonament gratuit

Toyota construieşte un oraş inteligent pentru a testa inteligenţa artificială, roboţi şi vehicule autonome

Ştirile Zilei /

Toyota construieşte un oraş inteligent pentru a testa inteligenţa artificială, roboţi şi vehicule autonome

Producătorul auto Toyota şi-a prezentat, recent, planurile pentru construirea unui "oraş al viitorului", un smart city de 2.000 de persoane, unde va testa vehicule autonome, inteligenţă artificială (AI) şi trai asistat de robot.

Proiectul ambiţios, denumit Woven City, urmează să prindă contur anul viitor la poalele Muntelui Fuji din Japonia, la aproximativ 60 de mile de Tokyo, potrivit CNN.

Anunţând proiectul la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, CEO-ul Toyota, Akio Toyoda, a descris noul oraş drept un "laborator viu" care va permite cercetătorilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor să testeze tehnologia emergentă într-un "mediu real".

Akio Toyoda a declarat în cadrul evenimentului: "Având în vedere că vehiculele şi clădirile sunt conectate, comunicând între ele prin date şi senzori, vom putea testa tehnologia AI, atât în lumea virtuală, cât şi în cea fizică, maximizându-i potenţialul. Vrem să transformăm inteligenţa artificială în inteligenţă amplificată."

Noul proiect va fi amplasat pe o suprafaţă de 175 de acri unde anterior a fost o fabrică Toyota. Descriind oraşul drept "pe deplin sustenabil", compania a spus că proiectul va fi alimentat de celule de combustibil cu hidrogen şi panouri solare pe acoperiş.

Doar autovehiculele complet autonome şi cu emisii zero vor fi autorizate să funcţioneze pe străzile sale, a anunţat compania. În plus, o flotă de vehicule autonome cunoscute sub numele de Toyota e-Palettes va fi utilizată pentru livrare şi vânzarea cu amănuntul.

La deschidere, Woven City estimează că va fi casa a aproximativ 2.000 de oameni. Primii rezidenţi vor fi angajaţii firmei şi familiile acestora, precum şi pensionarii, comercianţii cu amănuntul, cercetătorii şi alţi parteneri ai proiectului, a spus Toyota.

Proiectul este o colaborare între producătorul auto japonez şi firma daneză de arhitectură Bjarke Ingels Group (BIG), care a conceput planul principal al oraşului. Clădirile de pe şantier vor fi realizate în principal din lemn şi parţial construite cu ajutorul roboticii. Dar design-urile privesc, de asemenea, inspiraţia trecutului Japoniei, încorporând tehnici tradiţionale de tâmplărie şi acoperişurile caracteristice arhitecturii ţării.

Tehnologia inteligentă se va extinde în casele rezidenţilor, potrivit Ingels, a cărei firmă a proiectat şi Centrul Mondial de Comerţ din New York şi sediul Google atât în Londra, cât şi în Silicon Valley.

"Locuinţele din oraş vor servi ca site-uri de testare a noilor tehnologii, cum ar fi robotica internă pentru a ajuta viaţa de zi cu zi", a spus arhitectul, alăturându-se CEO-ului Toyota pe scena de la CES pentru a introduce masterplanul oraşului. "Aceste case inteligente vor beneficia de conectivitate completă folosind AI-ul bazat pe senzori pentru a face automat lucrurile, cum ar fi reîncărcarea frigiderului sau scoaterea gunoiului", a mai adăugat arhitectul proiectului.

Instalaţiile de stocare a energiei electrice şi filtrare a apei vor fi ascunse sub pământ. Deasupra, planul principal al BIG prevede o piaţă, parcuri şi promenade fără maşini, Ingels subliniind importanţa spaţiilor publice în designul său.

"Într-o epocă în care tehnologia, reţelele de socializare şi retailul online înlocuiesc şi elimină locurile noastre de întâlnire fizice, Woven City va explora modalităţi de stimulare a interacţiunii umane în spaţiul urban", a spus el, adăugând: "la urma urmei, conectivitatea umană este genul de conectivitate care declanşează bunăstarea şi fericirea, productivitatea şi inovaţia".

Construcţia pentru prima fază a proiectului, despre care BIG a spus că va consta în mai mult de o duzină de structuri, urmează să înceapă în 2021. Nu a fost oferită nicio dată estimativă pentru finalizarea acestuia.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional