Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2020
Abonament gratuit

VIDEOCONFERINŢA "INVESTIŢII IMOBILIARE ŞI ACHIZIŢII PUBLICE ÎN PANDEMIE" / LASZLO BORBELY, CONSILIER DE STAT LA CABINETUL PRIM-MINISTRULUI:"Sper ca anul viitor să pornim cu un inventar digital al clădirilor"

George Marinescu Ştirile Zilei /

Laszlo Borbely

Laszlo Borbely

Trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de investiţii şi să le corelăm cu noile măsuri europene - Green Deal, noua strategie pe biodiversitate, noua taxonomie şi Just Transition Fund, a afirmat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.

Laszlo Borbely a precizat: "Cred că cel mai import lucru este Just Transition Fund, pentru care se alocă 7,5 miliarde euro, din care România va primi iniţial 750 de milioane euro. Aceşti bani pot fi folosiţi şi pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau pentru construirea unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Măsura a fost luată deoarece 70% din emisiile de CO2 sunt emise de clădirile din oraşele lumii. Din păcate, noi suntem întârziaţi în privinţa reglementării, deşi avem încă din luna ianuarie o strategie alcătuită cu Banca Mondială, până în anul 2050, de renovare pe termen lung a parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, publice şi private, cu privire la eficienţa energetică. Conform înţelegerii cu Banca Mondială până în 2050 trebuie să cheltuim 12,8 miliarde lei. În strategia respectivă sunt prevederi clare, iar ea a fost aprobată, în 1 iulie, prin legea 101. În curând, va fi aprobată şi hotărârea de guvern care va stabili normele de aplicare ale legii respective".

Domnia sa a arătat că un punct nevralgic în aplicarea strategiei este reprezentat de faptul că până acum nu există un inventar al imobilelor, în special al clădirilor publice.

"Sper ca anul viitor să pornim cu un inventar digital al clădirilor. Trebuie să pregătim tot sistemul, deoarece, în momentul de faţă, dacă mişti o părticică sau aceasta nu este la locul ei, nu mai funcţionează sistemul de reabilitare şi realizare a construcţiilor din România. Vom avea o întâlnire în 21 iulie cu toate asociaţiile autorităţile publice locale pentru prezentarea unui ghid de pregătire a strategiilor de dezvoltare locală. Avem nevoie de investiţii, de o piaţă imobiliară flexibilă, dar şi de decizii guvernamentale care vin în sprijinul decarbonizării şi de o eficienţă mai mare în privinţa fondului de locuinţe", a arătat Laszlo Borbely.

Domnul Borbely a mai spus că strategia prevede în ultima parte care sunt măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile publice centrale şi locale: transparenţa, inventarierea, comunicarea.

"Trebuie să ştii ce să spui cetăţenilor pentru a-i convinge că poate vor achiziţiona un pic mai scump o casă ori vor da mai mulţi pe renovare, dar în timp, pe baza eficientizării energetice, vor constata că vor avea un profit de pe urma investiţiei respective. Apoi trebuie văzut cum sprijinim industria şi cum vom colabora cu companiile din domeniu. (...) Vom urmări ca primarii oraşelor şi comunelor cu peste 5000 de locuitori să îşi respecte obligaţia pe care o au din anul 2017 cu privire la iniţierea de planuri sau proiecte pentru construirea unor clădiri eficiente energetic şi cu zero emisii de CO2. Noi vom face un plan de acţiune. Avem un proiect de 5 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru a realiza până în 2022 acest plan de dezvoltare durabilă, plan la care vor lucra 34 de eminenţe cenuşii din toate domeniile de activitate", a afirmat Laszlo Borbely.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a precizat că la şedinţa de săptămâna viitoare a comitetului interdepartamental va vorbi despre necesitatea realizării unui inventar al clădirilor din ţara noastră, despre necesitatea unui corp bine pregătit de auditori şi a unui sistem clar în privinţa certificatelor energetice, care să propună soluţii cu consum energetic mai puţin şi cu emisii mai mici de CO2.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional