Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2022
Abonament gratuit

ANEVAR:"Valoarea de piaţă a apartamentelor în bloc a crescut în toate marile oraşe în al doilea trimestru al acestui an"

A.C. Ştirile Zilei /

"Valoarea de piaţă a apartamentelor în bloc a crescut în toate marile oraşe în al doilea trimestru al acestui an"

Valorile de piaţă pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc din marile oraşe s-au apreciat uşor în trimestrul al doilea din acest an, faţă de primul trimestru din 2017, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) prin IROVAL - Cercetări în evaluare, pe baza informaţiilor strânse în Baza Imobiliară de Garanţii (BIG).

Conform sursei, ANEVAR a lansat, în cadrul unei secţiuni dedicate de pe site-ul propriu, Indicele Imobiliar ANEVAR, un grafic ce conţine indicele imobiliar rezidenţial pentru apartamentele în bloc. Indicele imobiliar ANEVAR va fi public, gratuit şi actualizat trimestrial. Acesta este calculat pe baza informaţiilor din Baza Imobiliară de Garanţii (BIG).

Reprezentanţii ANEVAR precizeză: "Dintre oraşele analizate, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Iaşi, unde valorile de piaţă pe metru pătrat în apartamentele în bloc au urcat în medie cu 6,11% faţă de trimestrul anterior, dar şi în Timişoara (+4,90%), Cluj-Napoca (+4,27%), Braşov (+3,62%) şi Constanţa (+2,26%). În Bucureşti, creşterea a fost mai moderată, de 1,82%, dar per total, ritmul de creştere din majoritatea oraşelor a fost mai semnificativ în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru".

În ceea ce priveşte sectoarele Capitalei, cinci din şase au înregistrat în al doilea trimestru din 2017 creşteri pentru acelaşi tip de proprietăţi analizate. Astfel, sectorul 3 a condus în clasamentul creşterilor, cu un avans de 3,41% în Q2 versus Q1. Sectoarele 6 şi 4, după ce înregistraseră mici scăderi în trimestrul anterior, au fost pe plus în Q2, cu 2,58%, respectiv 2,49%. Valoarea de piaţă pe metru pătrat în apartamentele de bloc a urcat cu 2,26% şi în sectorul 2, în timp ce în sectorul 5 creşterea a fost subunitară, de 0,87%. Singurul sector care a înregistrat o scădere, deşi nesemnificativă, de -0,09%, a fost sectorul 1, după ce, în trimestrul anterior, avusese o evoluţie pozitivă (+3,61%), informează sursa.

Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR a anunţat: "Am publicat deja, chiar pe prima pagină a site-ului www.anevar.ro, indicele imobiliar trimestrial extras din BIG, începând cu data la care am dat startul Bazei Imobiliare de Garanţii, respectiv 1 iulie 2015. Astfel, avem deja 8 trimestre pe care le-am analizat, iar pe site puteţi găsi, ca informaţie publică, graficele de evoluţie pentru principalele oraşe din România, pentru cele şase sectoare ale Bucureştiului, precum şi la nivel naţional. Vom actualiza aceste grafice în fiecare trimestru de acum înainte, într-o încercare de a veni în sprijinul tuturor actorilor de pe piaţa imobiliară din România cu un plus de transparenţă şi o perspectivă mai clară a evoluţiei acestui sector".

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional