Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2024

Eficienţa energetică, Internetul Lucrurilor (IoT) şi casele inteligente

Lucian Anghel Smart City /

Lucian Anghel: "Să presupunem că suntem plecaţi din oraş timp de o săptîmână şi am lăsat storurile închise pentru a menţine casa răcoroasă şi a economisi energie. După aproximativ o zi, ne dăm seama că plantele din casă vor muri dacă nu vor primi lumină de la soare timp de o săptămână! Cu telefonul mobil trimitem un mesaj text simplu jaluzelelor: «Jaluzele deschise de sufragerie» Şi problema este rezolvată".

Lucian Anghel: "Să presupunem că suntem plecaţi din oraş timp de o săptîmână şi am lăsat storurile închise pentru a menţine casa răcoroasă şi a economisi energie. După aproximativ o zi, ne dăm seama că plantele din casă vor muri dacă nu vor primi lumină de la soare timp de o săptămână! Cu telefonul mobil trimitem un mesaj text simplu jaluzelelor: «Jaluzele deschise de sufragerie» Şi problema este rezolvată".

 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Clădirile inteligente şi automatizarea lor au devenit cuvinte din ce în ce mai auzite în domeniul construcţiilor. Lumea caută cel mai noi gadgeturi cool cu care să-şi "activeze inteligent" casele. Constructorii de case şi dezvoltatorii imobiliari încep să ia în considerare în mod serios adăugarea de funcţii inteligente pentru locuinţe şi construcţii inteligente la noile lor dezvoltări rezidenţiale şi comerciale. Giganţii Amazon, Google şi chiar Apple investesc în această industrie de mai multe miliarde de dolari pentru a ne face casele inteligente. Pe lângă factorul WOW, care sunt beneficiile şi aplicaţiile practice ale tehnologiilor la realizarea caselor inteligente?

  Internetul Lucrurilor (Internet of Things - IoT) adus la nivelul gospodăriilor populaţiei trebuie să fie viabil din punct de vedere economic. Aceasta înseamnă că această cheltuială trebuie să contribuie la economia generală a gospodăriei. Cu alte cuvinte, tehnologia IoT trebuie să devină un centru de profit şi nu un centru de costuri pentru bugetul nostru. De exemplu, atunci când becul fluorescent a fost introdus pe piaţă pentru prima dată, mulţi oameni au fost şocaţi de costul acestuia. Abia când noile becuri fluorescente au ajuns să consume doar o parte din energia becurilor cu incandescenţă convenţionale, dar durează de câteva ori mai mult, economia acestei noi tehnologii a avut un sens din punct de vedere economic. Această nouă tehnologie a contribuit la "centrul de profit" al bugetului gospodăriei, permiţându-ne să economisim mai mult.

  Pe piaţa IoT a caselor inteligente şi a consumatorilor (CIoT), există multe dispozitive conectate care contribuie la centrul de profit al utilizatorului final. În timp ce fiecare element în sine funcţionează aşa cum a fost proiectat şi îşi aduce contribuţia, adevărata valoare a Internetului Lucrurilor va fi atinsă pe măsură ce tehnologia se maturizează şi dispozitivele sunt integrate între ele şi conduse de un "creier cu inteligenţă artificială". Tehnologia inteligenţei artificiale (AI) va deveni motorul final al eficienţei energetice şi al durabilităţii în următorii ani. Iată câteva dispozitive de uz casnic care vor face o mare diferenţă în ceea ce priveşte eficienţa energetică: termostate inteligente, încălzitoare/boilere de apă, sistemul de iluminat, jaluzele pentru ferestre.

  Termostatele inteligente

  Termostatele inteligente permit monitorizarea şi controlul de la distanţă al temperaturii sistemelor de încălzire şi răcire. Avantajul folosirii unui termostat inteligent, spre deosebire de un termostat "mut", de modă veche, este că putem programa modul în care vrem să ridicăm sau să reducem temperatura de la distanţă. Termostatele acestea vor oferi automat analize asupra consumului de energie şi un raport pentru a ne arăta câţi bani am economisit în fiecare lună.

  Încălzitoarele de apă inteligente

  Încălzitoarele de apă inteligente ne permit să ridicăm şi să scădem temperatura apei din boilerul de acasă de oriunde avem o conexiune la internet. De exemplu, să presupunem că facem un duş în fiecare seară la 21:00. Putem programa boilerul pentru a începe încălzirea apei la 20:00, astfel încât la sosirea acasă apa să fie deja fierbinte. În restul zilei, încălzitorul cu apă caldă este oprit. Astfel, costurile cu energia scad semnificativ. Să presupunem că, la mijlocul zilei, în timp ce suntem plecaţi de acasă, programul ni se schimbă brusc şi plecăm din oraş timp de trei zile. Cu un clic pe un buton, schimbăm de la distanţă programarea boilerului şi acesta va fi oprit până ajungem acasă.

  Sistemul de iluminat inteligent

  Sistemul de iluminat inteligent are senzori care permit aprinderea sau stingerea luminii în funcţie de prezenţa oamenilor în cameră. Sistemele de iluminare de acest tip ne permit să trecem peste programarea senzorilor, de exemplu, pentru a aprinde luminile în scopuri de securitate. Un sistem inteligent de iluminare ne va notifica prin mesagerie text dacă a fost lăsată o lumină aprinsă. Economia de energie adusă în timp de un sistem inteligent de iluminare poate fi foarte mare.

  Jaluzelele moderne de ferestre

  Jaluzelele moderne de ferestre nu sunt folosite doar pentru protecţie sau în scopuri decorative, ci contribuie la economia de energie. De exemplu, senzorii de lumină din exteriorul jaluzelelor le vor deschide automat dimineaţa, pentru a ne oferi lumina naturală a soarelui, astfel încât nu fie necesar să pornim luminile când ne trezim. Putem utiliza, de asemenea, jaluzele termice care izolează ferestrele atât pe vremea caldă, cât şi pe cea rece, permiţându-ne să avem un sistem de climatizare mult mai eficient. Jaluzelele pot fi dotate cu panouri solare exterioare, astfel încât nici nu trebuie să plătim pentru energia necesară pentru deschiderea şi închiderea lor. Desigur, astfel de jaluzele ne permit să le deschidem sau să le închidem de la distanţă. De exemplu, să presupunem că suntem plecaţi din oraş timp de o săptămână şi am lăsat storurile închise pentru a menţine casa răcoroasă şi a economisi energie. După aproximativ o zi ne dăm seama că plantele din casă vor muri dacă nu vor primi lumină de la soare timp de o săptămână! Cu telefonul mobil trimitem un mesaj text simplu jaluzelelor: "Jaluzele deschise de sufragerie" şi problema este rezolvată.

  Cele mai recente progrese în tehnologie au un potenţial imens de care pot beneficia oamenii prin creşterea eficienţei energetice a gospodăriilor lor. Utilizând cele mai noi tehnologii IoT pentru casa inteligentă, nu numai că economisim bani, ci avem aportul la reducerea poluării, ceea ce este bine pentru oameni, pentru mediu şi pentru planetă.

  Lucian Anghel, Fondator şi CEO, Timepal Romania şi Facilities Management Services

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Locuinţe

  Proiecte

  Amenajări

  Materiale

  Mobilier

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Perspective

  Companii

  Internaţional