Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Internet în sute de sate, prin PNRR

Perspective /

Internet în sute de sate, prin PNRR
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  T ehnologia modernă ajunge şi în mediul rural. Un număr de 945 de sate vor fi conectate la internet de foarte mare viteză, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a transmis Nicolae Ciucă. Şeful PNL a avut un mesaj la Festivalul de tehnologie şi inovaţie "Bucharest Tech Week": "Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 945 de zone albe, sate din zone îndepărtate, vor fi conectate la internet de foarte mare viteză. Totodată, 374 de milioane de euro sunt alocaţi din PNRR în vederea implementării în România a infrastructurii de cloud guvernamental. Până la finalul anului 2024, 30 de instituţii publice din ţara noastră vor fi pe deplin interconectate şi vor utiliza cloudul guvernamental pentru schimbul de date. (...) Totodată, conform celor asumate de România prin PNRR, până în anul 2025, vom creşte la 101 numărul de entităţi cu valenţă critică pentru securitatea naţională, care au infrastructura informaţiilor şi comunicaţiilor protejată împotriva unor atacuri cibernetice avansate".

  Guvernul şi-a asumat "un rol activ" în dezvoltarea tehnologiei şi a soluţiilor digitale, susţinând consolidarea acestei infrastructuri şi promovarea inovaţiei. În baza unui memorandum aprobat în toamna anului trecut, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a operaţionalizat Consiliul Ştiinţific de Inteligenţă Artificială, care reuneşte specialişti din ţară şi din diaspora. "Expertiza acestora va asigura fundamentarea ştiinţifică a deciziilor strategice pe care Româ­nia le va lua în domeniul inteligenţei artificiale. De asemenea, tot în coordonarea colegilor de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Hub-ul Român de Inteligenţă Artificială a fost inclus ca proiect strategic în Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare, în valoare de 52 de milioane de euro. Prin această iniţiativă vom stimula păstrarea în ţară a resursei umane înalt calificate în domeniul inteligenţei artificiale şi vom sprijini dezvoltarea de start-up-uri româneşti", a precizat Nicolae Ciucă. Acesta a amintit şi alte demersuri în domeniu: Ion, consilier guvernamental pe bază de inteligenţă artificială; aprobarea legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României; inaugurarea la Bucureşti a Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice. El a invocat investiţii precum Amazon Development Center Romania, cu sediul la Iaşi, care are 2.000 de angajaţi şi care va ajunge, odată cu finalizarea Palas Campus, la 5.000 de angajaţi. Totodată, Nokian Tyres, de la Oradea, reprezintă "una dintre cele mai mari investiţii" din ultimii ani din România.

  Ministerul Cercetării şi Digitalizării a avut o creştere de 70% a bugetului în acest an, dovadă a faptului că Executivul valorifică potenţialul inovativ de cercetare a României.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Locuinţe

  Piaţa Imobiliară

  Amenajări

  Materiale

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Legea

  Internaţional