Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2022
Abonament gratuit

LAURENŢIU PLOSCEANU, PREŞEDINTE ARACO:"Cifra de afaceri din construcţii, la minim istoric în 2017"

Ramona Radu Ştirile Zilei /

Cifra de afaceri a sectorului construcţiilor a ajuns la un minim istoric anul trecut, care nu a fost dorit nici de către jucătorii din piaţă, nici de stat, ne-a declarat, ieri, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Volumul valoric al pieţei construcţiilor a ajuns la 8,86 miliarde de euro, anul trecut, înregistrând un minim al perioadei 2008-2017 şi reducându-se substanţial faţă de anul precedent, când era de 9,64 miliarde de euro, arată datele ARACO.

"2018-2019 trebuie să fie ani în care proiectele să fie ajutate şi să fie finanţate. Este nevoie de investiţii private şi ele sunt disponibile.

Credem că după atâta declin trebuie să avem parte de o creştere, anul acesta, şi ea trebuie să fie substanţială anul viitor. Bani sunt, proiecte sunt, trebuie decizii politice coerente, rezonabile şi constructorii îşi vor face datoria în contextul acesta.

Referitor la legislaţie, s-au produs îmbunătăţiri, în ceea ce priveşte achiziţiile publice, sunt anumite elemente de suprareglementare care trebuie corectate, dar în acest moment, având de la începutul acestui an un nou model de contract pentru achiziţiile publice în România, negociat cu Guvernul, credem că lucrurile pot avea o dezvoltare pozitivă", ne-a mai spus domnia sa.

Potrivit reprezentanţilor ARACO, în anul 2008, volumul valoric al activităţii din sectorul de construcţii era de 15,3 miliarde de euro.

Laurenţiu Plosceanu spune că, în afara sectorului construcţiilor rezidenţiale, care a crescut cu 69,7% în 2017, celelalte sectoare din au marcat scăderi.

Astfel, sectorul construcţiilor inginereşti a scăzut cu 21%, cel al construcţiilor nerezidenţiale cu 12,6%, sectorul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente - cu 24,6%, iar cel al reparaţiilor capitale cu 17,7%, mai informează ARACO.

În 2017, statul român a investit în construcţii 26,7 miliarde de lei, comparativ cu 29,5 miliarde de lei în 2016 şi cu 41,3 miliarde de lei în anul 2015, a mai spus domnul Plosceanu.

Anul trecut, un angajat în construcţii câştiga un salariu mediu brut de 512 euro/lună, în creştere cu 6,44% faţă de anul precedent, iar productivitatea medie anuală a fost de 23.047 euro/salariat, în scădere cu 7,3% faţă de anul precedent, mai arată datele ARACO.

Conform ARACO, ponderea în PIB a sectorului de construcţii a scăzut la 4,6%, în condiţiile în care potenţialul sectorului este de aproximativ 8-9%, a mai spus domnul Plosceanu.

"Firmele sunt bulversate de aşa-zisa Revoluţie fiscală, promovată de Guvern în 2017 şi care a amplificat impredictibilitatea în ceea ce priveşte echilibrele financiare precare ale societăţilor de construcţii. O veste bună, în schimb, ar fi că, după lungi discuţii, a fost aprobat, la 1 ianuarie 2018, Modelul de contract naţional, Guvernul având sprijin din partea BEI (Banca Europeană de Investiţii, n.r.). Acest model de contract este valabil pentru proiectele mai mari de 5 milioane de euro. Pentru proiectele cu valoare mai mică de 5 milioane de euro se lucrează la un alt tip de contract", a declarat preşedintele ARACO.

Domnia sa, a atras atenţia asupra acutizării crizei calitativ-cantitative de personal calificat/necalificat din domeniul construcţiilor.

Domnia sa a prezentat, ieri, şi o listă de propuneri pentru ca sectorul construcţiilor din ţara noastră să iasă din recesiune, începând din 2018, printre care se regăsesc: relansarea urgentă, substanţială şi responsabilă a investiţiilor publice; organizarea cât mai rapidă a licitaţiilor în 2018 şi semnarea contractelor odată cu asigurarea finanţărilor aferente; clarificarea aspectelor legate de split TVA într-un sector unde perioada medie de încasare a creanţelor este de şapte luni; corelarea prevederilor din Codul de Procedură Fiscală cu cele din Legea Insolvenţei; reluarea negocierilor cu mediul patronal şi profesional asupra proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajării Teritoriului şi Construcţiilor promovat de Ministerul Dezvoltării, din 2016; convenirea şi promovarea unor măsuri sustenabile, alături de Guvern şi au­torităţile locale pentru contracararea crizei de personal calificat şi necalificat.

Reprezentantul Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România, Cătălin Lungu, a precizat, ieri: "La nivel universitar, numărul de absolvenţi scade şi, cu atât mai mult, scade şi numărul tinerilor care vin să lucreze în domeniul construcţiilor. (...) În construcţii, în total lucrează circa 30.000 spre 40.000 de tineri cu vârste curpinse între 25 şi 40 de ani. Doar atâţi tineri produc pentru domeniul construcţiilor, restul sunt în alte domenii".

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional