Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2023

PMB INTERVINETeatrul Excelsior, în mijlocul unui scandal imobiliar

Piaţa Imobiliară /

Teatrul Excelsior, în mijlocul unui scandal imobiliar
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Spaţiul în care îşi desfăşoara activitatea un teatru din Capitală se află în mijlocul unui conflict de natură imobiliară. Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că va face "toate demersurile legale necesare pentru recuperarea întregului spaţiu în care ar trebui să funcţioneze în prezent Teatrul Excelsior", dar şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat de lipsa de folosinţă a acestui spaţiu de la momentul construirii noului imobil din strada Academiei nr. 28-30: "Voi face toate demersurile legale necesare pentru recuperarea întregului spaţiu în care ar trebui să funcţioneze în prezent Teatrul Excelsior, dar şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat de lipsa de folosinţă a acestui spaţiu de la momentul construirii noului imobil din strada Academiei nr. 28- 30. Parterul clădirii este închiriat ilegal unei societăţi comerciale încă din anul 2009, privând teatrul de un spaţiu important şi de posibilitatea creării unei a doua intrări, necesară în cazul unei evacuări de urgenţă a spectatorilor. În prezent, la parterul clădirii funcţionează un bistrou cu patiserie. Neregulile descoperite la Excelsior au fost scoase la lumină de Corpul de Control al Primarului General ca urmare a verificărilor efectuate în perioada februarie-aprilie 2022. Acestea vizează fapte din perioada construirii imobilului şi recepţionării acestuia". Nicuşor Dan a mai spus: "Clădirea Teatrului Excelsior a fost construită printr-un parteneriat public-privat între Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Societatea S.C. A.B Investiţii şi Construcţii S.R.L (S.C. A.B.I.C). Potrivit contractului de asociere din anul 2000, Primăria punea la dispoziţia constructorului terenul în suprafaţă de 1050 de mp, iar societatea asigura finanţarea operaţiunilor legate de realizare a noii construcţii. La finalul lucrărilor, PMB, prin Teatrul Excelsior, urma să intre în posesia unui procent de 20% din imobil (o parte din subsol, parter, etajele 1 şi 2) în timp ce A.B.I.C urma să folosească cu titlu gratuit 80% din construcţie pe o perioadă de 50 de ani (restul etajelor). În fapt, Comisia de recepţie constituită din angajaţi ai Primăriei a preluat în august 2009 spaţiul de la parter, având funcţiuni specifice unui spaţiu comercial/restaurant, deşi acestea nu corespundeau necesităţilor Teatrului Excelsior şi nu ar fi trebuit niciodată prevăzute în autorizaţia de construire". Edilul general a adăugat că, o lună mai târziu, în septembrie 2009, "în baza unui proces-verbal ilegal, încheiat fără aprobarea CGMB, Teatrul Excelsior a făcut un schimb profund dezavantajos, cedând spaţiul de la parter, cu excepţia accesului în imobil, şi primind în loc o suprafaţă, mai mică, la un etaj superior. Aceasta este situaţia şi în ziua de azi". Intenţiile sunt clare, rămâne de văzut şi cât de rapidă va fi intervenţia.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Locuinţe

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Perspective

  Internaţional