Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2019

ANALIZĂ PRIVIND PIAŢA REZIDENŢIALĂ DIN ŢARA NOASTRĂ:"Aproape 60% dintre cei care vor să cumpere locuinţe aleg apartamente noi"

R.R. Piaţa Imobiliară /

"Aproape 60% dintre cei care vor să cumpere locuinţe aleg apartamente noi"

Aproape 60% dintre cei care caută să îşi cumpere o locuinţă aleg apartamente noi, în vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren în faţa cumpărătorilor, pe o piaţă în care oferta de locuinţe noi este în creştere, iar preţurile acestora s-au stabilizat, arată o analiză a companiei de consultanţă şi reprezentare rezidenţială Imoteca Residential Experts.

Experţii din cadrul companiei au făcut o analiză amplă asupra evoluţiei preţurilor pentru proprietăţile noi, ofertei disponibile pe piaţă şi comportamentului cumpărătorilor de locuinţe, piaţa imobiliară fiind, în prezent, mult mai matură decât în anul 2008.

De fapt, piaţa imobiliară este într-un punct foarte bun în anul 2019, în ciuda zvonurilor că ar urma o nouă criză ce ar lovi din nou sectorul imobiliar, iar acest lucru se vede în statisticile companiei, au precizat sursele citate.

Rafaela Nebreda, analist în cadrul companiei, a subliniat: "Din datele pe care le-am adunat, constatăm că preţurile pe piaţa de rezidenţial nou au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au înregistrat mici ajustări de preţ faţă de anul trecut, ca medie generală un minus de 3-4%. Aceste scăderi sunt, în general, pe piaţa proiectelor de volum şi sunt fireşti în condiţiile unei creşteri mari de produs".

Anul trecut, pe piaţă au fost mai puţine produse livrate şi mai multe produse off plan, iar anul acesta estimările arată o creştere cu 40% a locuinţelor noi finalizate, în jur de 14.000 de unităţi, mai relevă analiştii Imoteca.

Un număr mai mare de locuinţe scoa­se la vânzare, creşte presiunea pe preţuri pentru dezvoltatori, care, pentru a vinde tot ce finalizează, au nevoie de preţuri bune, aşa că faţă de maximul istoric de preţuri pentru apartamente noi - care s-a înregistrat în 2006-2007 şi prima jumătate din 2008 (înainte de debutul crizei din octombrie 2008) - preţurile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric în piaţa rezidenţială, au mai spus aceştia.

Experţii citaţi arată că, de exemplu, în 2008, media de preţ la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util, pe când anul trecut a fost cu 42% mai jos, adică 1.260 euro/mp util.

"Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani preţurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuinţele vechi încă au creşteri de preţuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienţii încep să le prefere tot mai mult pe cele noi, mai ales că au apărut tot mai multe proiecte dezvoltate în zone accesibile, lângă metrou, în cartiere care au toate facilităţile aproape", a adăugat Rafaela Nebreda.

Potrivit analizei citate, în şase mari oraşe ale ţării, 58% dintre cei care caută o locuinţă aleg locuinţele noi, iar în Bucureşti şi Ilfov ponderea este şi mai mare - 61% pentru locuinţe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuinţe, 49.000 au reprezentat locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov.

În ceea ce priveşte tranzacţiile, diferenţele între unităţile vechi şi cele noi sunt şi mai mari, compania sesizând că în ultimul trimestru din 2018, de pildă, dintr-un total de 47.500 tranzacţii, 37.500 tranzacţii au fost pentru locuinţe noi.

Analiza mai relevă şi că, din anul 2014, preţurile locuinţelor recuperează pierderile de după criză, dar creşterile sunt temperate.

Rafaela Nebreda a mai transmis: "După criză, scăderile de preţuri nu au fost uniforme, în cartiere au fost mai mari (până la 48% în Drumul Taberei, de exemplu), pe când piaţa proprietăţilor de lux avea înainte de criza din 2008 preţuri mai mari decât în prezent, dar în medie cu 6-10%. În cazuri particulare, în continuare dacă vorbim de un vârf al preţurilor în zone ca Aviatorilor, Kiselleff, Herăstrău, Primăverii, adică ceea ce numim segmentul fine living, suma medie solicitată pentru apartamente a scăzut cu aproximativ 18%, ajungând în prezent la valori de circa 4.000 euro/mp utili, de la aproximativ 5.000 euro cât era înainte de criză".

Pentru anul acesta, prognozele sunt rezervate cu privire la creşteri de preţuri, întrucât stocul de apartamente este deja mare, dar pot să existe majorări pe piaţa proiectelor boutique şi pe segmentul de lux, categorii unde, de altfel, preţurile au înregistrat creşteri constante încă din anul 2012, a mai transmis compania, concluzionând că preţurile au încetinit sau şi-au oprit creşterea, ceea ce este normal într-o piaţă mai matură, precum cea din ultimii ani.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), ne-a declarat, zilele trecute, că piaţa construcţiilor din ţara noas­tră traversează o perioadă de echilibru, de acalmie, iar majorarea preţurilor locuinţelor merge, anul acesta, în tandem cu trendul de la nivel european, fiind aproximativ în aceeaşi marjă de creştere

Cele mai recente date, publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că managerii din sectorul construcţiilor preconizează, pentru perioada iulie-septembrie 2019, o majorare a volumului producţiei (sold conjunctural +26%), o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) şi o ascensiune a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +16%).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 7 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

EFORT ŞI RECUNOŞTINŢĂ

Bursa Construcţiilor 7 / 2019

Înainte de a mă apuca să scriu acest articol mi-am adus aminte de semnificaţia verbului a construi - verb care defineşte sinteza eforturilor celor care dau, prin imaginaţia şi eforturile lor, o nouă înfăţişare spaţiului în care trăim şi muncim.