Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2020

CBRE:"Impactul COVID-19 asupra unor sectoare ale pieţei imobiliare va fi pe termen scurt"

M.A. Ştirile Zilei /

"Impactul COVID-19 asupra unor sectoare ale pieţei imobiliare va fi pe termen scurt"

Impactul COVID-19 va fi negativ pe un termen scurt asupra unor anumite sectoare ale pieţei imobiliare comerciale din Europa, cu condiţia însă ca focarul să fie controlat într-un interval de timp rezonabil, consideră Anthony Selman, Head of Investment Properties CEE, în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

Potrivit analizei CBRE, volumul tranzacţiilor în ţara noastră a depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind singura piaţă principală din CEE care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiţiei, transmite Agerpres.

Analiştii CBRE susţin că după un an de activitate intensă pe piaţa investiţiilor, marcat de apetitul continuu al investitorilor locali, România deţine încă cel mai mare randament al investiţiilor, 7%, menţinându-şi atractivitatea pentru capitalul local şi internaţional. Cu 74% din volumul total, sectorul clădirilor de birouri din România domină activitatea tranzacţională, urmat de sectorul de retail cu 16%, în timp ce proiectele industriale, hoteliere şi cu utilizare mixtă deţin o pondere combinată de 10%.

"România este singura piaţă principală a CEE, care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiţiei. Din 2014, randamentul spaţiilor de birouri prime a rămas stabil, la fel şi chiriile prime care au ca rezultat în România valori de capital mult mai scăzute în prezent decât oriunde în altă parte, oferind investitorilor o valoare excelentă pentru investiţiile acestora", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Potrivit studiului, volumul total de investiţii s-a dublat în ultimii şase ani în regiunea CEE extinsă, care cuprinde Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Austria şi Serbia.

În 2019, investitorii israelieni au dominat piaţa imobiliară, o tranzacţie record încheiată spre sfârşitul anului urcând la 36% ponderea acestora în volumul total al investiţiilor. Investitorii români au fost chiar mai dinamici decât în anul precedent, adjudecându-şi 23% din volumul total, urmaţi fiind de sud-africani cu o pondere de 17%. Oraşele regionale au rămas atrăgătoare pentru jucătorii de pe piaţă, aproape dublându-şi contribuţia la volumul total de investiţii comparativ cu anul 2018.

"Deşi începutul anului 2020 ridică anumite preocupări, ar trebui să vedem în continuare o creştere constantă a volumelor de investiţii susţinută de o creştere masivă a cererii investitorilor. Se previzionează în continuare o scădere a randamentului anual al investiţiei pe termen scurt, datorată în principal ratelor dobânzilor aflate în scădere (băncile centrale vor menţine ratele scăzute în acest mediu, cu riscul frânării dezvoltării economice) dar şi a unui anumit grad de convergenţă cu alte pieţe CEE, în special Ungaria", a explicat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Analiştii CBRE România susţin că majoritatea ţărilor din CEE au atins noi praguri ale investiţiilor: Polonia deţine cea mai mare pondere (38%), urmată de Austria (30%) şi Cehia (15%). Austria şi Polonia au depăşit nivelul de 5 miliarde euro ajungând la 5,98 miliarde euro şi respectiv 7,70 miliarde euro, în timp ce România, Ungaria şi Republica Cehă au înregistrat volume de peste 1 miliard euro (1,06, 1,72 şi 2,98 miliarde euro la sfârşitul anului 2019).

Totodată, activitatea tranzacţională a fost încă o dată dominată de sectorul clădirilor de birouri, acesta reprezentând 44% din volumul total, urmat la o distanţă considerabilă de sectorul de retail cu 20% şi de cel industrial cu 14%. Hotelurile, proiectele rezidenţiale şi mixte şi portofoliile cu multiple utilizări au reprezentat împreună un procent de 22%. Mai mult de jumătate din volumul total, 59%, a fost tranzacţionat în capitalele ţărilor din regiunea extinsă CEE.

Analiza CBRE arată că principala sursă de capital din ultimii şase ani a provenit din Europa de Vest, cu o pondere medie de 35%, urmată de investitorii locali cu o pondere de 28%. Investitorii din alte destinaţii internaţionale, inclusiv China, Rusia, Australia şi Canada, au cheltuit 14,27 miliarde de euro în intervalul 2014-2019, reprezentând o pondere de 16%.

"Înregistrăm al patrulea an de creştere consecutivă, cu un nou volum record de tranzacţii pentru ţările principale CEE dar şi cu o performanţă excelentă pentru regiunea extinsă. În 2020, ne aşteptăm să vedem în continuare un interes crescut din partea investitorilor pentru produsele de pe pieţele CEE, ceea ce va necesita un nivel mai ridicat de abilităţi de consultanţă şi înţelegere a pieţelor în context", se mai precizează în raport.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 1 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional