Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2024

COLLIERS ANTICIPEAZĂ:"După un 2022 de excepţie, 2023 va fi un an de reechilibrare pe segmentul investiţiilor imobiliare"

A.V. Piaţa Imobiliară /

"După un 2022 de excepţie, 2023 va fi un an de reechilibrare pe segmentul investiţiilor imobiliare"

Piaţa imobiliară din România are suficiente resurse ca să continue să se dezvolte şi în 2023, preconizează consultanţii societăţii de consultanţă imobiliară Colliers, menţionând că acest lucru se datorează faptului că o dinamică de 3-4% pentru economia locală este realizabilă chiar şi în contextul actual, în care conflictul din Ucraina şi adevăratul impact al înăspririi politicii monetare din zona euro şi SUA nu a fost încă resimţit pe deplin.

Potrivit acestora, în timp ce anul de excepţie 2022 va fi, probabil, urmat de un an de reechilibrare pe segmentul investiţiilor imobiliare din perspectiva activităţii, piaţa spaţiilor logistice şi industriale rămâne unul dintre cele mai dinamice sectoare imobiliare.

Cu toate acestea, consultanţii Colliers atrag atenţia că 2023 ar putea fi dominat şi de mult zgomot politic, având în vedere alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi europarlamentare din 2024, care ar putea opri sau încetini reformele semnificative de care economia românească are nevoie ca să rămână competitivă pe termen lung.

Colliers: "Nu se întrevede o recesiune în ţara noastră"

Deşi există loc pentru noi surprize negative, economia României pare să fie poziţionată decent la începutul anului 2023 şi nu se întrevede o recesiune în clipa de faţă, potrivit Colliers, care precizează: "Având în vedere că numărul de angajaţi se află la un nivel maxim de mai bine de două decenii, iar companiile continuă să se extindă, cheltuielile de consum ar trebui să rămână stabile, întrucât o piaţă a forţei de muncă cu o ofertă limitată ar trebui să stimuleze creşterea salariilor. Ajută şi o majorare substanţială a salariului minim".

Conform sursei citate, în timp ce European Green Deal din 2020 a accelerat adoptarea criteriilor ESG (environment, social, governance/criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă), creşterea bruscă a preţurilor energiei, înregistrată în 2022, a adus un nou impuls. În consecinţă, consultanţii Colliers anticipează că vom asista la o diferenţiere şi mai mare a chiriei/valorii clădirilor în funcţie de cât de ecologice/eficiente sunt aceste proprietăţi. Acest lucru ar trebui să se aplice tuturor sectoarelor imobiliare, dar în special zonei de birouri şi sectorului industrial.

Colliers: "Doar trei clădiri de birouri de dimensiuni considerabile sunt planificate pentru 2023, în Bucureşti"

Cu excepţia cazului în care perspectivele economice generale se deteriorează semnificativ, cererea de spaţii de birouri ar trebui să rămână relativ decentă, susţin cei de la Colliers. În contextul unor livrări destul de reduse - doar trei clădiri de birouri de dimensiuni mai considerabile sunt planificate pentru 2023 în Bucureşti, iar calendarul de livrări de asemenea proiecte pentru 2024 este în prezent gol -, la care se adaugă o rată mică de neocupare pentru clădirile de birouri bune/moderne, am putea începe să vedem în 2023 semne concrete ale unei pieţe a proprietarilor, aspect care poate aduce şi o creştere mai amplă a chiriilor. Pe de altă parte, există chiriaşi mari care nu au luat încă vreo decizie cu privire la spaţiile de birouri, şi în caz că renunţă la suprafeţe importante, ar putea atenua parţial unele dintre problemele legate de ofertă, potrivit sursei citate.

Reechilibrarea este cuvântul de ordine pentru piaţa de investiţii imobiliare din România, conform Colliers, care menţionează: "Mai mult, calendarul limitat de livrări de noi birouri are o relevanţă deosebită pentru scena investiţională, care s-a bazat pe astfel de proiecte. Astfel, în 2023 am putea asista la o înjumătăţire a volumului tranzacţionat faţă de cele peste 1,2 miliarde de euro din 2022. Perspectivele pe termen scurt par provocatoare, inclusiv dacă luăm în considerare că ne aflăm într-o perioadă de redescoperire a preţurilor".

Piaţa industrială rămâne în prim-plan, susţin specialiştii Colliers. Conform acestora, creşterea consumului a rămas puternică în ultimii ani, datorită unei pieţe solide a forţei de muncă, în timp ce retailerii şi-au extins prezenţa în întreaga ţară. Acest lucru înseamnă că oferta de depozite moderne, deja destul de limitată, a rămas şi mai mult în urma nivelului pe care l-ar sugera cererea potenţială pe termen lung, fără a lua în considerare activitatea sporită pe partea de producţie. Altfel, costurile de construcţie au făcut ca extinderea reţelelor de depozite să fie o provocare fără o creştere reală a chiriei, care a început să se simtă din 2022, tendinţă care va continua şi în 2023.

Doar în cazul în care condiţiile economice vor deveni deosebit de dificile, consultanţii Colliers se aşteaptă ca preţurile rezidenţiale din România să scadă posibil spre nivelurile din 2018 sau 2019. În rest, preţurile rămân mult mai aproape de valoarea lor corectă decât au fost în alţi ani, în special în comparaţie cu perioada 2007-2008. Între timp, cererea ar putea, de asemenea, să scadă, deoarece incertitudinile mari şi creşterea ratelor la creditele ipotecare fac din achiziţia de apartamente o alternativă mai puţin atractivă. Volumul de livrări ar trebui, de asemenea, să se reducă şi el puţin, pe fondul costurilor de construcţie mai mari, mai ales după anul 2022, care a fost probabil un maxim al ultimelor decenii în ceea ce priveşte livrările de apartamente.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional