Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2020
Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:2019 - posibil an record pentru piaţa de birouri din Capitală

M.A. Piaţa Imobiliară /

The Light I

The Light I

Piaţa birourilor din Bucureşti ar putea cunoaşte în 2019 un an record în ceea ce priveşte livrările, cu condiţia ca toate proiectele anunţate să fie finalizate la timp, ceea ce înseamnă că pe piaţa spaţiilor de birouri moderne din Capitală ar intra spaţii noi cu o suprafaţă de circa 377.000 mp, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Ţinând cont de faptul că în prima jumătate a anului au fost livrate spaţii cu o suprafaţă de aproximativ 128.000 mp, se estimează că în cea de-a doua jumătate a anului, volumul livrat va fi dublu.

Cele mai importante proiecte a căror livrare este anunţată sunt Business Garden (41.000 mp), Ana Tower (41.000 mp), Expo Business Park (38.000 mp), Globalworth Campus III (35.000 mp), The Light I (23.000 mp), Timpuri Noi Square 1b (20.000 mp) şi Equilibrium I (19.000 mp), alături de o serie de alte imobile de dimensiuni mai mici.

Din punct de vedere istoric, cel mai bun an pentru piaţa locală a birourilor ca nivel de livrări a fost 2009, când dezvoltatorii au oferit spaţii noi cu o suprafaţă de circa 322.000 mp, după anul 2008 când livrările au fost de peste 300.000 mp. Cele mai mari proiecte livrate în 2009 au fost BOC, Global City Business Park, Floreasca Business Park şi Cubic Center, într-o perioa­dă în care dezvoltatorii erau activi în special în zona Pipera, iar dezvoltarea hub-ului Floreasca - Barbu Văcărescu era la început.

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Livrările din anul 2019 vin după doi ani cu o cerere consistentă, dar cu un nivel scăzut al livrărilor: în 2017 au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă de 138.000 mp, iar în 2018 dezvoltatorii au livrat 145.000 mp. Noile proiecte au reuşit să îşi securizeze din timp chiriaşi ancoră importanţi, precum grupurile financiare ING, Erste - BCR, Allianz sau firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers, într-o piaţă extrem de dinamică, în care cererea este la un nivel record. Ţînând cont de clădirile aflate în plin proces de livrare, putem spune că stocul de birouri din Bucureşti a atins pragul de 3 milioane mp, dintre care un milion mp au fost construiţi în perioada 2014 - 2019".

În prima jumătate a acestui an a fost tranzacţionată o suprafaţă de 196.000 mp de spaţii de birouri, între care Ericsson - 16.000 mp în West Gate, eMag - 15.000 mp în Swan Office Park, ING Tech - 13.000 mp în Dacia One şi Allianz -9.000 mp în Globalworth Campus. În acelaşi timp, s-a constatat o uşoară creştere a chiriilor de referinţă pentru spaţiile de birouri din CBD (Central Business District), unde clădirile premium se închiriază la un nivel cuprins între 17,5 şi 19 euro/mp/ lună, în zona Centru - Nord acestea ajungând la valori de 15,5 - 17 euro/ mp/lună.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Consilier

Companii

Internaţional