Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2020
Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:"Piaţa spaţiilor industriale traversează cea mai bună perioadă din istorie"

E.O. Piaţa Imobiliară /

"Piaţa spaţiilor industriale traversează cea mai bună perioadă din istorie"

Piaţa spaţiilor industriale şi logistice din ţara noastră traversează cea mai bună perioadă din istorie, atât din prisma cererii, cât şi a ofertei, subliniază Cushman & Wakefield Echinox, apreciind că, în ultimii cinci ani, am asistat la o dublare a stocului total de astfel de spaţii. Acesta a ajuns, la finalul primului semestru al anului în curs, la 3,61 milioane metri pătraţi, peste 85% dintre spaţii fiind situate în Bucureşti, Timişoara, Ploieşti, Cluj-Napoca şi Piteşti, oraşe având conexiuni solide la reţeaua naţională de autostrăzi. Bucureştiul are un stoc de spaţii logistice şi industriale de aproximativ 1,8 milioane de metri pătraţi, având o pondere de 50% în stocul total, după care urmează Timişoara (500.000 mp), Ploieşti (350.000 mp), Cluj-Napoca (280.000 mp) şi Piteşti (235.000 mp).

În primele şase luni ale anului au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi, livrările din Bucureşti având o pondere de 57% din total (115.000 mp). În ceea ce priveşte a doua parte a anului, sunt aşteptate noi proiecte care însumează aproximativ 300.000 metri pătraţi, dezvoltatorii de spaţii logistice şi industriale menţinând acelaşi ritm puternic de expansiune.

Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a transmis: "Primul semestru al anului a fost unul dinamic din punct de vedere al tranzacţiilor de închiriere de spaţii indus­triale şi logistice, ce au totalizat 235.000 metri pătraţi. Bucureştiul rămâne în continuare cea mai atractivă locaţie, atât din punct de vedere al stocului total, cât şi al tranzacţiilor încheiate. De asemenea, observăm că tranzacţii importante s-au încheiat în Slatina, unde Pirelli îşi va extinde suprafaţa de producţie cu 62.000 metri pătraţi şi în Oradea, oraş în care furnizorul de componente auto Sogefi îşi va extinde activitatea. Acest lucru reliefează atât potenţialul unor astfel de oraşe ce nu figurau până acum în topul destinaţiilor căutate de marii dezvoltatori şi chiriaşi din domeniu, cât şi al pieţei în general, fiind aşteptat ca acest trend pozitiv să continue în urmatorii ani".

Rata de neocupare la nivel naţional este de aproximativ 6%, nivelul chiriilor contractuale poziţionându-se între 3,7 şi 4,1 euro/mp/lună, situân­du-se pe un trend stabil, România fiind astfel una din cele mai competitive pieţe din Europa în ceea ce priveşte costurile de ocupare.

Ţinând cont de planurile de dezvoltare anunţate de marii jucători din această piaţă, este de aşteptat ca stocul spaţiilor logistice şi industriale din România să depăşească pragul de 4 milioane de metri pătraţi la începutul anului 2020.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Consilier

Companii

Internaţional