Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2024

Gabriel Blăniţă, Colliers: "Observăm o scădere a tranzacţiilor privind noile locuinţe rezidenţiale"

G.M. Piaţa Imobiliară /

Gabriel Blăniţă (Sursa foto: facebook / Colliers Romania)

Gabriel Blăniţă (Sursa foto: facebook / Colliers Romania)

Scăderea înregistrată anul trecut în privinţa numărului locuinţelor rezidenţiale finalizate de companiile de construcţii se va menţine şi în cursul anului 2024, potrivit lui Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services în cadrul companiei de consultanţă Colliers.

Gabriel Blăniţă a declarat pentru ziarul BURSA: "Vânzările din 2023 au fost cu doar 16% mai scăzute în comparaţie cu recordul din 2022, ceea ce reprezintă un rezultat pozitiv într-un an plin de provocări. La nivel naţional, numărul tranzacţiilor cu apartamente a înregistrat o scădere de 10% în 2023 faţă de anul precedent şi aproximativ 13% faţă de anul record din 2021. În ciuda numeroaselor provocări şi schimbări din ultimul an, piaţa rezidenţială a demonstrat rezilienţă, sprijinită de o creştere semnificativă a veniturilor salariale, care a depăşit atât rata inflaţiei, cât şi creşterea preţurilor locuinţelor în această perioadă. Cu toate acestea, începutul anului 2024 nu este marcat de aceeaşi dinamică pozitivă ca la finalul anului 2023. Creşterea taxelor şi impozitelor, încetinirea pieţei muncii şi scăderea semnificativă a numărului de autorizaţii de construcţie în 2023 vor determina piaţa rezidenţială să atingă un nou nivel de echilibru în acest an, anticipându-se o prudenţă şi mai mare în primele luni. Preţurile au avut o evoluţie mixtă în 2023, în general cu creşteri sub rata inflaţiei, mai ales în cazul proiectelor noi din zone atractive şi cu concurenţă redusă. Această tendinţă a contribuit la o uşoară îmbunătăţire a accesibilităţii, însă ratele ridicate ale dobânzilor limitează capacitatea de achiziţie pentru mulţi dintre potenţialii cumpărători. Numărul de locuinţe finalizate a înregistrat o uşoară scădere în cursul anului trecut, o tendinţă preconizată să persiste şi în perioada următoare".

Domnia sa a precizat că vânzările de anul trecut şi finalizarea rapidă a unor noi proiecte imobiliare au avut loc prin prisma anticipării creşterii taxelor şi impozitelor la începutul anului 2024, în special majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, fapt ce a determinat mulţi cumpărători să-şi grăbească finalizarea tranzacţiilor către sfârşitul anului trecut.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional