Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2019

ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2019Piaţa noastră imobiliară - mai dinamică decât cea din Europa Centrală şi de Est

M.A. Piaţa Imobiliară /

Piaţa noastră imobiliară - mai dinamică decât cea din Europa Centrală şi de Est

Piaţa imobiliară din ţara noastră a înregistrat, în prima jumătate a anului în curs, o activitate în sectoarele de birouri şi investiţii mai dinamică decât media ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), se arată într-un comunicat remis Redacţiei.

Creşterea PIB pentru întregul an poa­te depăşi 4%, ceea ce înseamnă că România evoluează peste media regiunii şi prin prisma performanţelor economice şi, potrivit companiei de consultanţă Colliers International, perspectiva favorabilă pentru piaţa imobiliară s-ar putea menţine până la finalul anului.

În prima jumătate a anului 2019 au fost înregistrate livrări de spaţii moderne de birouri de 185.000 mp în Bucureşti, ceea ce înseamnă că stocul din Capitală a ajuns la 2,6 milioane mp. Cele mai mari proiecte livrate au fost: noul sediu Renault - 47.000 mp, Business Garden Bucharest- peste 41.000 mp, The Mark şi a treia fază din Oregon Park -ambele în jurul a 25.000 mp, Timpuri Noi Square - clădirea C şi The Bridge - faza a doua - ambele în jurul a 20.000 mp. Cererea totală de închiriere de spaţii moderne de birouri a fost de 188.000 mp în perioada ianuarie-iunie, cel mai bun prim semestru din perioada post-criză.

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, a declarat: "Piaţa de birouri din Bucureşti îşi păstrează dinamismul, în condiţiile în care alţi 150.000 mp de spaţii de birouri vor fi inauguraţi în al doilea semestru al anului şi peste 230.000 mp în 2020. Ne aşteptăm ca rata de neocupare să continue să urce treptat spre 13%, însă impactul relocărilor se face simţit cu întârziere, având în vedere că majoritatea acestora sunt pre-închirieri, iar unele vor avea loc inclusiv în 2020-2021".

Aproximativ 300.000 mp de noi spaţii de depozitare au fost inauguraţi în prima jumătate a anului 2019, peste 40% din aceste suprafeţe fiind localizate în zona Bucureştiului. În afara Capitalei, investiţiile au continuat să fie orientate spre oraşele din Transilvania, unde s-au aflat aproximativ o treime din noile spaţii industriale şi logistice. Cererea totală de închiriere a crescut de peste două ori în primul semestru, la puţin peste 240.000 mp, faţă de 110.000 mp în primul semestru din 2018. O tranzacţie notabilă a fost cea realizată de Pirelli, care a închiriat 64.000 mp de la WDP în Slatina, una din cele mai mari tranzacţii din ultimii ani.

Tot în primul semestru, au fost făcute investiţii de 345 milioane euro în ţara noastră, nivel similar cu cel de anul trecut. În ECE, segmentul birourilor a continuat să domine, crescând cu 43% faţă de primul semestru din anul anterior. România a urmat această tendinţă, tranzacţiile cu clădiri de birouri generând aproximativ 62% din investiţiile imobiliare.

Se estimează că suprafaţa totală de noi spaţii comerciale moderne care ar putea fi livrată anul acesta s-ar putea ridica la 216.000 mp, o creştere de 50% faţă de 2018, marcând cel mai activ an după 2011.

Silviu Pop a adăugat: "Dacă privim defalcarea veniturilor gospodăriilor pe decile (decila 1 înseamnă acele 10% din gospodării cu cele mai mici venituri, decila 2, următoarele 10%, şi aşa mai departe), observăm că principalii beneficiari ai acestui ciclu economic par a fi tot românii din zona superioară a veniturilor. Astfel, cele mai de sus 40% din gospodării au marcat un salt de peste 70% al veniturilor în ultimii 4 ani, în timp ce la polul opus, pentru cele 30% de la coada clasamentului, veniturile anuale medii au crescut cu doar 24% între 2015 şi 2018".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Porotherm - Sistem complet de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 6 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 6 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

14 SEPTEMBRIE - Ziua Naţională a Constructorului

Bursa Construcţiilor 6 / 2019

Este adevărat - 14 septembrie a fost instituită prin Legea 350/2018 zi naţională a constructorului: "Art.1. Se declară ziua de 14 septembrie - Ziua naţională a constructorului ...".

Internaţional