Climatul economic internaţional nu a încurajat investiţiile în anul 2010. În pofida acestui fapt, companiile britanice au manifestat un interes deosebit pentru sectorul financiar, servicii, infrastructură, industria auto, telecomunicaţii, construcţii, imobiliare, industria agroalimentară şi industria chimică, ne-a declarat domnul Richard Beams, prim secretar în cadrul secţiei comerciale a Ambasadei Marii Britanii în România.
Domnia sa atrage atenţia că sumele reinvestite au, de asemenea, o importanţă notabilă. Aceasta în contextul în care în România peste 4.000 de companii britanice au realizat investiţii până în prezent. "Prin urmare este la fel de important să încurajezi aceste companii să investească suplimentar, ca şi a atrage investiţii străine directe noi. Sunt în continuare optimist că vor fi anunţate nişte investiţii importante în acest an", afirmă domnul Beams.
Investitorii britanici sunt interesaţi de proiectele prin parteneriat public-privat
Chiar dacă investiţiile străine directe în România au scăzut începând cu anul 2008 datorită climatului economic naţional şi internaţional, pe de altă parte, recesiunea poate fi adesea o sursă de oportunităţi. De exemplu, companiile britanice se orientează din ce în ce mai mult spre pieţe pe care nu activau în mod tradiţional, cum este şi cazul României, subliniază reprezentantul Ambasadei Marii Britanii.
România oferă oportunităţi evidente pentru investitori, de exemplu în infrastructură, aeroporturi, produse farmaceutice, bunuri de larg consum, IT, energie, servicii, industria auto. Sectorul financiar şi de expertiză britanic urmăreşte îndeaproape modul în care Guvernul României derulează proiectele mici şi mari prin parteneriat public-privat în domenii precum infrastructura, serviciile medicale şi penitenciarele. Totodată, sunt mari oportunităţi în sprijinirea modernizării fermelor, a şeptelului şi a agriculturii în general. Şi, desigur, sunt oportunităţi pentru consultanţă în accesarea fondurilor europene, mai spune domnul Richard Beams.
Comerţul bilateral este în prezent la cel mai înalt nivel
Ca valoare a investiţiilor realizate în România, Marea Britanie deţine locul zece în rândul investitorilor străini, cu mai mult de 4 miliarde de euro investite până în prezent şi cu peste 4.000 de companii cu capital britanic. "Comerţul bilateral este la cel mai înalt nivel de la intrarea României în Uniunea Europeană. Prevăd o creştere în următorii ani, nu doar în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, dar şi în privinţa investiţiilor companiilor care sunt deja prezente aici. De exemplu, Vodafone a anunţat că va investi în România 500 milioane euro în următorii cinci ani", precizează domnul Beams.
În perspectiva dezvoltării relaţiilor economice dintre România şi Marea Britanie, se remarcă domenii precum infrastructura, parteneriatele public-private, finanţele, consultanţa, respectiv acele domenii în care Marea Britanie are o experienţă evidentă şi în care România are necesităţi de acoperit. Dezvoltarea agriculturii şi a sectorului turistic sunt alte zone care trezesc din ce în ce mai mult interesul Marii Britanii. Promovarea şi colaborarea în direcţia unei guvernări corporative puternice, formarea profesională (în domenii precum sănătatea şi securitatea) sunt de asemenea zone unde care ar putea genera sinergii pe viitor, apreciază domnul Richard Beams.
În acest sens, Ambasada Marii Britanii la Bucureşti reprezintă interesele afacerilor britanice prin iniţiative precum vizite la nivel regional, atât în România cât şi în Marea Britanie, cu scopul de a identifica oportunităţi de afaceri şi de a ajuta la dezvoltarea de parteneriate pentru investiţii sau comerţ. De asemenea, găzduieşte misiuni economice în România, încurajând dezvoltarea de parteneriate între regiuni şi oraşe din Marea Britanie şi România, în colaborare cu Camera de Comerţ Româno-Britanică. Ambasada găzduieşte un Grup Britanic de Afaceri, care sprijină investitorii din prezent şi de perspectivă din România. "Echipa secţiei comerciale a Ambasadei Marii Britanii spijină şi promovează în mod activ dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări. Un număr mare de companii româneşti beneficiază indirect de serviciile pe care le furnizăm clienţilor britanici. Oamenii de afaceri români care sunt interesaţi să găsească parteneri britanici pot contacta secţia comercială a Ambasadei Marii Britanii", recomandă domnul Richard Beams prim secretar în cadrul secţiei comerciale a Ambasadei Marii Britanii.