Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2022

Palatul Marmorosch-Blank din Capitală, transformat în hotel de 5 stele

Piaţa Imobiliară /

Palatul Marmorosch-Blank din Capitală, transformat în hotel de 5 stele

 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Hotelul Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, a fost inaugurat luna trecută, în Centrul Vechi
  Unitatea de cazare intră în portofoliului Apex Alliance Hotel Management, care a investit 42 de milioane de euro în acest proiect
  Clădirea are statut de monument istoric
  Partea istorică a clădirii a fost restaurată în detaliu

  Fostul palat Marmorosch-Blank, construit între anii 1915 -1923 după planurile arhitectului Petre Antonescu, a devenit, începând de luna trecută, o unitate de cazare de lux din Bucureşti.

  Grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management a inaugurat în august, în Centrul Vechi al Capitalei, hotelul Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, o investiţie de 42 de milioane de euro.

  Gerhard Erasmus, CEO-ul Apex Alliance Hotel Management, a declarat la momentul inaugurării: "După un an de incertitudine şi provocări din cauza pandemiei, suntem încântaţi să prezentăm acum primul hotel Autograph Collection de pe piaţa românească, odată cu deschiderea Marmorosch Bucharest, Autograph Collection. Este un hotel situat într-un fost palat al Marmorosch-Blank Bank, cu o istorie specială de peste 100 de ani. Restaurarea minuţioasă onorează trecutul de poveste al clădirii şi am lucrat pentru a revitaliza bogatul patrimoniu arhitectural Art Deco şi Art Nouveau. Acest hotel se adresează atât segmentului corporativ, cât şi celor caută relaxarea, oaspeţilor care caută experienţe noi în oraş".

  Hotelul din Centrul Vechi al Capitalei este primul care intră sub brandul Autograph Collection Hotels în România. Clădirea are statut de monument istoric, iar lucrările de restaurare au fost realizate cu ajutorul meşterilor locali, care au readus la viaţă designul interbelic din La Belle Époque.

  Harmen Silver, directorul general al Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, a afirmat: "Cu Marmorosch Bucharest, obiectivul nostru este să oferim nu doar o cameră, nu doar un bar, ci o experienţă completă în hotel".

  De menţionat că această clădire a fost conservată timp de 12 ani, înainte să fie restaurată.

  Lucrările pentru consolidarea şi restaurarea palatului Marmorosch-Blank au durat trei ani

  Lucrările pentru consolidarea şi restaurarea palatului Marmorosch-Blank, decorat în stil neoromânesc, au durat trei ani şi au fost conduse de biroul de arhitectură Cumulus.

  Patrimoniul arhitectural Art Deco şi Art Nouveau include lucrări arhitecturale şi de artă, picturi murale restaurate, mobilier specific pentru activitatea băncii şi multe alte referinţe bancare care se regăsesc la orice pas în Marmorosch Bucharest, Autograph Collection.

  Marmorosch Bucharest are 217 camere clasificate în funcţie de stantardele Silver şi Gold, la care se adaugă apartamentele Heritage şi Platinum, şi apartamentul Marmorosch Palace.

  Pentru relaxare, oaspeţii pot experimenta tratamentele Balance SPA, iar pentru cocktail-uri, barul Vault este situat chiar în seiful autentic al băncii. Pentru bucătărie, restaurantele Blank şi Blank Bar & Lounge au fost inspirate de persoana lui Mauriciu Blank, unul dintre fondatorii Marmorosch-Blank Bank.

  Arhitectul Adrian Soare, autorul principal al proiectului, Senior Managing Partner Cumulus Architecture, spune: "Clădirea Marmorosch Blank este în sine construită pe un experiment stilistic timpuriu de o incontestabilă valoare. Întregul proces de proiectare, coordonare şi execuţie a proiectului a însemnat pentru noi un privilegiu de a putea contribui la conversia în hotel a unei clădiri bancare, redată astfel publicului prin funcţiunea sa deschisă".

  La rândul său, Eliza Yokina, arhitect la Cumulus Architecture, afirmă: "Clădirea Marmorosch Blank este una excepţională, ceea ce se observă din faţadă. Este un monument de categorie A, care a fost construit în perioada interbelică, apoi dezvoltat în etape, prin adăugări ulteriore de etaje sau volume, ultima adăugare fiind după anii 1990, în 1993, când s-a făcut o extindere cu un corp nou de sticlă. Prin intervenţia noastră, acest corp a fost desfăcut şi refăcut într-o altă formă. În cadrul proiectului, partea istorică a clădirii - faţada, parterul, sala cu ghişee, la etaj - birourile reprezentative ale băncii, în subsol - tezaurul, au fost restaurate în detaliu. Provocarea în acest proiect a fost să introducem numeroasele instalaţii care au adus calitatea spaţiului la un nivel de 5 stele, într-o clădire existentă, fără să modificăm sau să distrugem partea istorică şi valoroasă a clădirii. Ce este special la această clădire, dincolo de faptul că este monument istoric, şi o clădire cu o calitate extraordinară a spaţiilor, a compoziţiei, a materialelor şi a detaliilor, şi priceperea cu care ele au fost realizate la timpul respectiv, este o clădire monumentală, care a fost construită clar pentru a fi o clădire reprezentativă, un sediu de bancă. Clădirea se leagă de câteva personalităţi de valoare în istoria României. În primul rând, Iacob Marmorosch şi Mauriciu Blank, care sunt şi proprietarii şi comanditarii acestei clădiri, arhitectul Petre Antonescu, celebru în istoria de arhitectură a Româ­niei, inginerul Anghel Saligny, care a făcut din această clădire o capodoperă a structurii pentru vremurile respective, cu deschideri foarte mari realizate din beton. Pentru noi a fost un privilegiu să lucrăm la acest proiect".

  BCR, principalul partener financiar al Apex Alliance Hotel Management în acest proiect

  Pentru realizarea Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, BCR a fost principalul partener financiar al grupului Apex Alliance Hotel Management.

  În acest context, Bogdan Cernescu, Directior Corporate Coverage BCR, afirmă: "Ne bucurăm că putem contribui la revitalizarea zestrei arhitecturale a Bucureştiului, prin susţinerea unui proiect sustenabil de reconversie a unei clădiri istorice, care contribuie la realizarea unui viitor mai bun şi mai sigur pentru Capitală. Sunt numeroase clădiri de patrimoniu în centrul istoric care au nevoie de reabilitări şi modernizări, şi astfel de iniţiative sunt o dovadă de încredere în potenţialul turis­tic şi de dezvoltare a oraşului. Vedem mulţi investitori interesaţi să contribuie la întinerirea urbană a Bucureştiului, având la bază principii durabile, şi suntem pregătiţi să îi susţinem".

  Rata de ocupare a hotelului - care era de 10% spre mijlocul lunii august, este aşteptată să ajungă la 40% la finele acestui an, conform reprezentanţilor proiectului.

  Apex Alliance Hotel Management este un operator litualian independent, care dezvoltă parteneriate de management hotelier pe termen lung cu investitori instituţionali, proprietari sau fonduri de investiţii, pentru hoteluri deja funcţionale sau în faza de investiţie. Compania operează cinci hoteluri în Bucureşti, cu o capacitate totală de peste 1.000 de camere. Acestea sunt Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, Hilton Garden Inn Bucharest Airport, Court­yard Bucharest Floreasca, Moxy Bucharest Old Town şi The Marmorosch Bucharest. Grupul a investit circa 120 de milioane de euro până în prezent în proprietăţile hoteliere din România.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Locuinţe

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Smart City

  Mobilier

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Companii