Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2024

RAPORT MARSH:Schimbările climatice, provocări pentru industria globală a construcţiilor

Materiale /

Schimbările climatice, provocări pentru industria globală a construcţiilor
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Industria de profil va creşte cu 42% până în 2030

  Schimbările climatice şi cursa către emisii nete zero de gaze cu efect de seră sunt, fără îndoială, cele mai mari provocări cu care se confruntă industria con­strucţiilor, dar acestea vor genera noi oportunităţi, potrivit unui raport publicat de Marsh şi Guy Carpenter, filiale ale Marsh McLennan.

  Boomul din infrastructură va alimenta creşterea economică globală în următorul deceniu, ceea ce va face ca industria mondială a construcţiilor să crească cu 6,6% în 2021 şi cu 42% până în 2030, avans determinat în mare parte de stimulentele guvernamentale şi de cererea pentru construcţii rezidenţiale, conform raportului.

  Sursa precizează că piaţa globală a construcţiilor va spori cu 4,5 trilioane de dolari în deceniul care se va încheia în 2030, la 15,2 trilioane de dolari, iar patru ţări - China, India, SUA şi Indonezia - vor genera aproape 60% din această creştere. În acelaşi timp, primele zece pieţe globale de construcţii vor da aproape 70% din creşterea prevăzută pentru deceniu.

  Industria construcţiilor va fi motorul redresării economice după pandemie

  Deşi perspectivele pe termen scurt privind economia globală rămân umbrite de creşterea inflaţiei, de blocajele din lanţul de aprovizionare şi de răspândirea variantei Delta a coronavirusului, industria mondială a construcţiilor va fi motorul redresării economice după pandemie, pe termen mediu, şi se aşteaptă să crească mai repede decât sectoarele de producţie sau de servicii, conform raportului realizat alături de specialiştii Oxford Economics.

  Totuşi, menţionează sursa, pe măsură ce sectorul construcţiilor se extinde, creşte riscul de poluare şi al generării de deşeuri în canitate mare. Sursa explică faptul că sectorul construcţiilor şi mediul construit în sens mai larg generează în prezent aproximativ 40% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră. Mediul construit în sens mai larg se referă la lanţul de aprovizionare pentru construcţii, respectiv intrările şi ieşirile asociate proiectelor de construcţii.

  Industria construcţiilor trebuie să reducă semnificativ cantitatea de carbon încorporată în proiectele noi

  În timpul tranziţiei globale către emisii nete zero, industria construcţiilor trebuie să reducă în mod semnificativ cantitatea de carbon încorporată în proiectele noi, în infrastructură şi clădiri, ceea ce reprezintă deja o "provocare uriaşă", notează sursa.

  Raportul precizează că schimbările climatice determină o cerere uriaşă de decarbonizare a reţelelor energetice şi dezvoltare a energiei regenerabile.

  "Infrastructura durabilă şi de calitate este un motor al creşterii economice şi al progresului social, şi facilitează realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi a angajamentelor acordului de la Paris", subliniază raportul citat.

  Mai mult, conform documentului, capitalul legat de guvernanţa de mediu, socială şi corporativă (ESG) pentru infrastructură a cres­cut cu 28% în 2020, evoluţie care s-a datorat în mare parte unui flux de atrageri de fonduri către strategii legate de durabilitate.

  "Având în vedere că, de obicei, este alocat un capital semnificativ infrastructurii de către marile companii de construcţii şi dezvoltatori care utilizează propriile resurse, există acum oportunităţi pen­tru societăţile care dezvoltă noi tehnologii, proiecte şi procese".

  Richard Gurney, şef al departamentului de construcţii din cadrul Marsh, afirmă: "Schimbările climatice şi agenda ESG - precum şi riscurile şi oportunităţile pe care le prezintă acestea - se numără printre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria globală a construcţiilor în următorul deceniu. Aceste aspecte modifică profilurile de risc ale sectorului. Companiile trebuie să se adapteze pentru a valorifica potenţialul de creştere masiv al sectorului, jucând în acelaşi timp un rol esenţial în economiile şi comunităţile din întreaga lume".

  La rândul său, Simon Liley, co-şef al diviziei de inginerie globală din cadrul Guy Carpenter, spune: "Industria construcţiilor şi a ingineriei intră într-o perioadă a oportunităţilor interesante, dar şi una care va necesita noi modalităţi de abordare a riscului de către sectoarele asigurărilor şi reasigurărilor. Aceste dinamici necesită partajarea eficientă a cunoştinţelor inovatorilor din industrie. Înţelegerea profilului schimbător al expunerii, tehnologiei şi surselor de capital va fi importantă pentru a le permite asigurătorilor şi reasigurătorilor să ofere produse care să răspundă nevoilor în schimbare ale industriei construcţiilor".

  Construcţia de infrastructură globală va creşte cu o medie anuală de 5,1% în acest deceniu

  Raportul estimează că, în deceniul actual, construcţia de infrastructură globală va creşte cu o medie anuală de 5,1%.

  În Marea Britanie este aşteptat un avans de 3,7%, care va rivaliza cu cel din China.

  Graham Robinson, şef al departamentului global de infrastructură şi construcţii de la Oxford Economics, declară: "Este neobişnuit să vedem că expansiunea industriei construcţiilor o de­păşeşte pe cea a serviciilor şi a producţiei pe o perioadă mai lungă. În mod normal, ne-am aştepta ca segmentul construcţiilor să crească mai repede decât alte sectoare ale economiei pe perioade mai scurte".

  Reprezentantul Oxford Economics este de părere că industria construcţiilor va alimenta economia globală în următorul deceniu, având în vedere natura fără precedent a stimulentelor acordate de guverne pentru infrastructură şi de excedentul de economii din gospodării, generat în urma ajutoarelor acordate în timpul pandemiei.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Locuinţe

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Materiale

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Companii

  Internaţional