Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2022

"Segmentul caselor de vacanţă, vilelor şi bungalourilor de închiriat integral are un mare potenţial în România"

Piaţa Imobiliară /

"Segmentul caselor de vacanţă, vilelor şi bungalourilor de închiriat integral are un mare potenţial în România"

Segmentul caselor de vacanţă, vilelor şi bungalourilor de închiriat integral are un mare potenţial în România, este de părere Costi Zărnescu, fondatorul Rentakub.com şi lakuburi.ro. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că cererea pentru case de vacanţă de închiriat integral pe rentakub.com s-a triplat în 2020, comparativ cu 2019.

Segmentul caselor de vacanţă de închiriat este foarte dezvoltat în Franţa şi în multe alte state vest-europene, precum şi în SUA.

Reporter: Turismul este unul dintre domeniile care au suferit mult din cauza pandemiei. Ca atare, şi unităţile de închiriere au trecut cu greu prin aceasta criză. Care a fost evoluţia segmentului pe care activaţi?

Costi Zărnescu: Putem spune că suntem un caz fericit, chiar de excepţie. Noi le-am propus turiştilor exact ceea ce îşi doreau în timpul pandemiei COVID-19: cazare în case de vacanţă independente, în locaţii mai izolate în mijlocul naturii. Unităţile noastre de cazare oferă toată siguranţa şi confortul necesare şi permit grupurilor mai mari să se reunească şi să simtă libertatea şi plăcerea de a se întâlni.

Reporter: Cum a evoluat cererea anul trecut?

Costi Zărnescu: La noi, cererea s-a menţinut pe un trend crescător şi în 2020 şi în 2021. Cererea pentru case de vacanţă de închiriat integral pe rentakub.com s-a triplat în 2020, comparativ cu 2019. Am avut avantajul de a oferi siguranţa şi confortul şi libertatea atât de necesare în aceste vremuri. Şi, spre deosebire de turismul de masă, posibilitatea distanţării sociale şi a unui grad mult mai mare de libertate şi confort.

Reporter: Cum stă situaţia în acest an, având în vedere relaxarea condiţiilor pentru călătoriile interne?

Costi Zărnescu: În acest an, pe rentakub.com a continuat să crească şi să se consolideze pe piaţă. Cererea de la turiştii români a crescut cu peste 250% faţă de anul trecut. Ne-am extins reţeaua proprie de case de vacanţă de închiriat integral şi în alte regiuni, precum Munţii Apuseni, Cluj-Napoca, zona Bran-Moeciu, Bucovina şi Băile Felix. Am livrat primele case KUB în Franţa şi urmează şi alte noutăţi interesante.

Reporter: Din ce zonă vine cea mai mare cerere şi pentru ce tip de unitate turistică?

Costi Zărnescu: Cererea cea mai mare vine dinspre familiile ceva mai numeroase sau grupurile de prieteni care vor să petreacă timp de calitate împreună. Ei apreciază natura şi intimitatea oferită de casele de vacanţă KUB, dar şi faptul că pot împărţi bugetul aferent unei case de vacanţă de închiriat integral şi al meselor.

Nu e de neglijat nici cererea care vine dinspre turiştii cu famili mai mici, noi suntem pregătiţi să-i primim în unităţi de cazare potrivite pentru ei.

Din punct de vedere al distribuţiei geografice, cei mai numeroşi turişti sunt cei care vin din zona Bucureşti-Ilfov, Constanţa şi Cluj.

Reporter: Către ce se îndreaptă preferinţele celor care au un teren şi vor să cumpere o casă de vacanţă KUB pe care să o închirieze, introducând-o rapid în circuitul turistic prin reţeaua pe rentakub.com?

Costi Zărnescu: Vor calitate, siguranţă şi confort la un preţ bun. Tot mai mulţi şi-au exprimat dorinţa de a avea modele mai neobişnuite, ieşite dn tipare. Aceasta este o tendinţă pe care o punem în legătură cu moda unităţilor de cazare mai neobişnuite, tip Glamping.

Reporter: Ce aşteptări au turiştii de la o casă de vacanţa de închiriat integral? Ce caracteristici trebuie să îndeplinească acestea?

Costi Zărnescu: Turiştii vor un spaţiu doar al lor, un grad mare de libertate în a-şi gestiona singuri timpul şi activităţile dorite în vacanţă. Siguranţa, tot confortul şi dotările de nelipsit în secolul al XXI-lea, precum toate utilităţile şi accesul la internet sunt alte motive pentru care se rezervă case de vacanţă KUB în reţeaua noastră.

Reporter: Cum au evoluat tarifele de închiriere de case de vacanţă?

Costi Zărnescu: Considerăm că avem cel mai avantajos raport calitate/preţ, mai ales că tarifele au rămas la un nivel comparabil cu cel din 2020.

Reporter: În ce zonă aveţi cea mai bună ofertă preţ/calitate?

Costi Zărnescu: Am pornit din Slănic Moldova cu primul nostru sat de vacanţă KUB şi de la început ne-am concentrat pe cel mai bun raport calitate/preţ şi pe siguranţă şi confort. Acestea, împreună cu inovarea şi oferirea de experienţe de neuitat sunt valorile pe rentakub.com la care nu dorim să renunţăm. În toate zonele în care rentakub.com este prezent, raportul calitate/preţ este imbatabil.

Reporter: Cum promovaţi unităţile de cazare pe care le puneţi la dispoziţia turiştilor?

Costi Zărnescu: Cea mai bună metodă de promovare este cea care provine de la turiştii mulţumiţi care ne-au fost deja oaspeţi şi ne recomandă prietenilor şi cunoscuţilor. Părerea şi observaţiile lor contează pentru că ne ajută să devenim mai buni. Suntem conştienţi că recenziile, pozitive sau nu, au o influenţă foarte mare în adoptarea deciziei de a cumpăra un produs sau rezerva o casă de vacanţă, fie ea KUB sau "no name". Aşadar, ne străduim să-i mulţumim pe oaspeţii noştri cât mai bine, cererea la pe rentakub.com este, deocamdată, mai mare decât oferta.

Reporter: Care a fost evoluţia companiei în ultimul an şi ce perspective aveţi pentru 2021?

Costi Zărnescu: Ritmul de extindere al reţelei rentakub.com este încetinit, din păcate, de obstacolele birocratice. Cu toate acestea, numărul de unităţi rentakub.com a crescut cu aproximativ 50%, în acest an faţă de 2020.

Reporter: Ce proiecte aveţi în desfăşurare în acest moment şi ce planuri pentru viitorul apropiat aveţi?

Costi Zărnescu: Vrem să ne extindem pe piaţa din România prin introducerea în reţeaua pe rentakub.com a caselor KUB în principalele zone turistice ale ţării. În această vară, ne-am extins reţeaua în zona Bran, Sâmbăta de Sus, Vatra Dornei. În curând, vor intra în circuitul turistic case KUB la Tuzla (Constanţa) şi Valea Doftanei (Prahova).

De esemenea, avem în mai multe regiuni, în diverse etape, proiecte mai ample în regim de parteneriat "cumpără şi lasă la închiriat". Cel mai avansat proiect este cel de la Corbu (jud. Constanţa), aflat în faza de autorizare. Proiecte de acest gen sunt în derulare la Sovata (Mureş), Murighiol (Tulcea), Borşa (Maramureş) etc.

Reporter: Ce perspective are are acest segment de piaţă?

Costi Zărnescu: Segmentul caselor de vacanţă, vilelor şi bungalourilor de închiriat integral are un mare potenţial în România. A demonstrat-o evoluţia din pandemie, când la rentakub.com ar fi trebuit să avem o ofertă de două-trei ori mai mare decât cererea. Românii şi-au redescoperit ţara şi vor ceva în plus faţă de turismul de masă. Vor vacanţe în natură, în unităţi de cazare independente în care să se simtă liberi şi să se bucure de tot confortul. Casele de vacanţă de închiriat integral le oferă nu doar siguranţă şi confort demne de secolul al XXI-lea, ci şi posibilitatea de a petrece timp de calitate împreună cu cei dragi. Segmentul caselor de vacanţă de închiriat este foarte dezvoltat în Franţa şi în multe alte state vest-europene, precum şi în SUA. În Franţa, a avut o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de euro în 2019, înainte de pandemie şi a reuşit să aibă scăderi de doar aproximativ 25% în primul an marcat de COVID-19, în 2020. Aşadar, potenţial şi cerere există şi suntem dedicaţi să inovăm şi să venim în întâmpinarea dorinţelor turiştilor noştri.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Companii