Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

Spaţiu de recreere în valoare de 21 milioane lei, amenajat cu fonduri europene

Ana Felea Investiţii /

Spaţiu de recreere în valoare de 21 milioane lei, amenajat cu fonduri europene

 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Municipiul Buzău va avea un sat de răchită, mai multe spaţii de recrere, locuri de joacă, şi zone verzi. Totul va fi amenajat pe o suprafaţă de şapte hectare, în apropierea unui alt parc din localitate. Odată ce proiectul va prin­de viaţă, terenul care acum este plin de buruieni va deveni una dintre cele mai atractive zone din Buzău, care, alături de Parcul Tineretului, şi el aflat în plină schimbare şi modernizare, ar da o faţă nouă zonei de nord a municipiului.

  Proiectul este iniţiat de Primăria Buzău care are în derulare un proiect de reabilitare cu fonduri europene. Peste 21 de milioane de lei, accesaţi prin POR 2014-2020, vor fi investiţi pentru a crea acest parc unic în oraş.

  "Obiectivul proiectului nostru este revitalizarea a două loturi de teren degradate din Municipiul Buzău, pe parcursul a 27 de luni, prin amenajarea de spaţii verzi, respectiv plantarea cu arbori şi arbuşti, plante perene inclusiv gazonarea suprafeţelor, prin crearea de facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate cum ar fi locuri de joacă pentru copii, un sat de răchită, culturi de plante aromate şi medicinale. De asemenea, proiectul prevede achiziţionarea şi montarea elementelor constructive de tipul alei inerbate şi cu dale în iarbă, ansambluri de pergole, rasteluri de biciclete, grupuri sanitare, instalare Wi-Fi în spaţiile publice, instalare sisteme de supraveghere video a spaţiilor amenajate prin proiect. Se urmăreşte şi dotarea cu mobilier urban, cum ar fi bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice", a explicat pentru şansanews.ro Luminiţa Colţeanu, şef serviciu Dezvoltare şi Implementare Proiecte, în cadrul Primăriei Buzău.

  Cinci zone de recreere

  Întreaga amenajare conturează cinci tipuri de zone verzi. Astfel, prima zonă va avea o suprafaţă de 3.624 mp. Potrivit proiectului, este zona de de loisir, cu spaţii de joacă pentru copii, zone de umbră pentru relaxare şi socializare, cu pergole şi măsuţe de şah.

  "Prin propunerea de amenajare se conturează cinci tipuri de zone verzi, ce se îmbină sinergic într-un peisaj de tip campestru, integrând elementele vegetale naturale prezente deja pe sit. Speciile propuse spre a fi introduse sunt înrudite în mod direct cu plantele existente, fiind variantele lor de cultură şi vin în completarea acestora, perfect aclimatizate. Prima zonă, ocupând partea de vest a aleei centrale transversale, în suprafaţă de 3.624 mp, este cea de loisir, cu spaţii de joacă pentru copii, zone de umbra pentru relaxare şi socializare, cu pergole şi măsuţe de şah. În acest spaţiu, vegetaţia are un rol peisagistic de susţinere vizuală a amenajării şi crearea unor puncte de umbră", se arată în proiect.

  Cea de-a doua zonă, în suprafaţă de 20.037 mp, ocupă spaţiul central al amenajării, dintre aleea principală longitudinală şi zona de loisir. Aici, iniţiatorii proiectului propun crearea unor grădini urbane ce vor avea cultivate plante aromatice şi legume, pentru uzul comunităţii locale şi al vizitatorilor.

  "Spaţiul este organizat în forma unor alveole plantate, separate de alei semicurbe, din pământ, servind şi ca drumuri de exploatare şi întreţinere, sub forma unor grădini urbane", a explicat Luminiţa Colţeanu.

  A treia zonă este cea mai mare şi cuprinde o suprafaţă de aproape 30.000 de metri pătraţi.

  Luminiţa Colţeanu a explicat: "Cea de a treia zonă preia imaginea actuală a sitului, cu ierboase înalte, presărate cu flori de câmp, grupuri de arbori şi arbuşti şi elemente solitare ca accente verticale. Planeitatea suprafeţei a impus aceste accente cromatice şi de volumetrie care să genereze o notă de dinamism. Grupurile de arbuşti, ierboase şi perene şi arborii solitari sunt inserate astfel încât spaţiul foarte amplu şi cu vizibilitate pe distanţe mari să fie adus la scară umană, să ghideze privirea şi pasii vizitatorilor în lungul unui joc aparent întâmplător, dezvoltat spontan, dar în realitate bine controlat. Pentru realizarea amenajării s-au utilizat în primul rând speciile autohtone, rezistente la secetă, completate cu exemplare similare de cultură.

  Zona a patra, în suprafaţă de 3.989 mp, este reprezentată de masive cu o densitate vegetală crescută, formate din speciile de arbori şi arbuşti din zona a treia, menite să delimiteze perimetrul şi să acţioneze ca zone tampon pe anumite direcţii. În cadrul acestor masive sunt prezente toate etajele de vegetaţie: joase, medii şi înalte, generându-se câteva elemente de contragreutate pentru amploarea şi deschiderea spaţiului din zona centrală.

  Zona a cincea, în suprafaţă de 2700 mp, este compusă din mai multe fragmente de alveole şi ronduri în lungul şi în jurul circulaţiilor principale. Sunt zonele amenajate cel mai strict, atât ca imagine finală, cât şi ca proces tehnologic, fiind formate exclusiv din specii de cultură, cu valoare estetică ridicată".

  Locuri de joacă şi sat de răchită

  Potrivit datelor prezentate în proiect, în apropierea accesului va fi realizată o zonă ambientală cu locuri de joacă pentru copii (grupate pe categorii de vârstă), un sat de răchită şi zone de relaxare în ansambluri de pergolă (43 bucăţi).

  "Una dintre condiţiile esenţiale pentru ca acest spaţiu să devină dedicat publicului, nu doar tranzitului, este să ofere suficiente spaţii de şedere, aranjate atrăgător şi să confere siguranţă şi confort prin ergonomie şi calitate. Astfel, pe parcursul aleilor se prevăd bănci independente cu spătar (140 bucăţi), dispuse singular sau grupate, bănci liniare dispuse perimetral la locurile de joacă şi în cele trei alveole în jurul copacilor (circa 200 ml), propice interacţiunilor socio-culturale, având configuraţii şi aspect modern, şi bănci tip pat-şezlong (12 bucăţi) pentru relaxare şi contemplare, orientate către aleea dublă. Echipamentele se vor executa cu precădere, în măsura în care se poate, din materiale ecologice şi "calde" - lemn masiv de pin/brad uscat 12-15%, împletituri răchită, protejate împotriva intemperiilor prin baiţure/lăcuire. Pentru scări, platforme, pereţi se vor folosi materiale rezistente în timp - tego antiderapant, okoume, fibră de sticlă. De asemenea, se propune dispunerea de rasteluri de biciclete (6 buc) şi coşuri de gunoi (60 buc), ţinând cont că primul pas pentru a menţine curăţenia este de a dispune coşuri de gunoi în număr îndestulător şi dispuse convenabil, astfel încât să fie facilă folosirea lor", se arată în proiect.

  Valoarea totală a obiectivului de investiţii este de 21.149.521,48 de lei. Licitaţia pentru desemnarea constructorului a fost demarată, iar în acest moment se evaluează ofertele tehnice primite. Parcul are ca termen de execuţie 27 de luni din momentul deschiderii şantierului.

  INDICATORI MINIMALI

  - Suprafată amplasament - 69.678 mp

  - Suprafaţă construită - 6.967 mp (10%)

  - Suprafaţă alei din pavele prefabricate - 5.725 mp

  - Suprafaţă locuri de joacă cu dale de cauciuc - 900 mp

  - Suprafaţă sat de răchită cu nisip - 290 mp

  - Suprafaţă teren de sport - 924 mp

  - Suprafaţă toalete publice (containere) - 52 mp

  - Suprafaţă spaţii verzi - 62.711 mp (90%)

  - Suprafaţă alei inierbate şi cu dale în iarbă - 1.972 mp

  - Suprafaţă alei din pământ bătătorit - 545 mp

   - Suprafaţă spaţii verzi pe mijlocul aleilor - 2.700 mp

  - Suprafaţă spaţii verzi culturi = 20.037 mp

  - Suprafaţă împădurită - 3.989 mp

  - Suprafaţă spaţii verzi amenajate - 33.468 mp

  INDICATORI MAXIMALI

  Valoarea totală a obiectului de investiţii, cu TVA: 21.149.521,48 lei

  Din care C+M: 17.021.776,24 lei

  Valoarea totală a obiectului de investiţii, fără TVA: 17.797.829,30 lei

  Din care C+M: 14.304.013,65 lei

  Esalonarea investiţiilor din proiect (fără TVA)

  ANUL I (fără TVA) - 717.161, 51 lei

  ANUL II (fără TVA) - 16.912.074,90 lei

  ANUL III (fără TVA) - 168.592, 89 lei

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Smart City

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Preţuri medii ale materialelor de construcţii

  Bursa Construcţiilor 8 / 2020

  Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

  Finanţare

  Licitaţii

  Bursa Construcţiilor 8 / 2020

  Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

  Investiţii

  Perspective

  Companii

  Internaţional