Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2022

"Tot mai mulţi dezvoltatori se orientează către mini orăşele"

Piaţa Imobiliară /

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Din ce în ce mai mulţi dezovoltatori tind să se orienteze către mini orăşele care să aibă tot ce pot oferi - infrastructură, grădiniţe, magazine, tot ansamblul, astfel încât să vină ca un plus de valoare pentru cumpărători, ne-a spus Adrian Stănescu, project manager al târgului Imobiliarium. Acesta a completat că, pe plan global, tendinţa este construcţia hipermetropolelor.

  Târgul Imobiliarium a fost organizat în septembrie, în Piaţa Universităţii de la Bucureşti.

  (Interviu cu Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium)

  Reporter: Care este conceptul târgului Imobiliarium?

  Adrian Stănescu: Aceasta este prima ediţie a târgului la Universitate. Am mai avut patru ediţii similare, pe acelaşi concept, la Băneasa. Ca obiectiv, ele vor fi organizate în continuare, bianual. Ceea ce încercăm cu cele două evenimente este să nişăm partea aceasta de Bucureşti şi să facilităm procesul de achiziţie a unei case. Cu alte cuvinte, încercăm să atragem la Universitate partea de proiecte rezidenţiale de la centru spre sud, pe cele din est, vest şi zonele adiacente. Vor mai fi şi proiecte din nord, cu siguranţă, iar partea de la centru spre nord, cu est şi vest să o atragem în Băneasa, unde vor mai fi şi proiecte din sud. De asemenea, la ambele târguri vor fi prezenţi şi investitori din Ilfov, unde regăsim foarte multe proiecte rezidenţiale.

  Reporter: Cum percepeţi piaţa, mai ales în contextul în care sunt foarte multe voci ce prevestesc o nouă criză?

  Adrian Stănescu: O criză nu este niciodată la fel cum au fost cele din trecut. Criza în sine înseamnă incapacitatea consumatorului de a achiziţiona produsul dorit. Acum, ca preţ pe metrul pătrat nu suntem nici măcar aproape de 2008 - pentru că de obicei tindem să comparăm cu 2008 -, dar salariile au crescut foarte mult în comparaţie cu atunci, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare este mult mai mare. Astfel, nu avem cum să intrăm într-o incapacitate de plată ca acum 11 ani, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu, decât dacă vor veni anumiţi factori externi pe care nu îi putem preconiza.

  Reporter: Care este raportul cerere/ofertă pe piaţa de profil?

  Adrian Stănescu: Pe zona de construcţii, oferta se apropie foarte mult de 2008, ca număr de unităţi noi. Tind să cred că în anul următor s-ar putea să ajungem chiar la volumul din 2008. Cererea rămâne constantă. Când ai o cantitate foarte mare - ofertă extrem de variată pe aceeaşi cerere -, automat plaja din care ei pot alege devine mult mai mare, automat timpul pe care îl petrec să studieze toate aceste oferte creşte. Preţul, deşi ar trebui să scadă, este decis şi de alţi factori - de exemplu de costul cu materia primă, care a crescut foarte mult. Cimentul, resursa umană etc. s-au scumpit foarte mult. Cu toate acestea, preţurile din piaţa imobiliarelor nu au crescut semnificativ, ceea ce se traduce într-o scădere a profitului dezvoltatorilor.

  Reporter: Cumpărătorii îşi mai achiziţionează locuinţele din stadiul de proiect?

  Adrian Stănescu: Nu prea se mai cumpără din stadiul de proiect, aşa cum se făcea în 2008. Acum, mai ales având experienţa de atunci, şi consumatorul este deja mult mai educat, are mult mai multă grijă la achiziţia făcută, petrece mai mult timp să caute ofertele, este mult mai atent la ele, petrece mai mult timp la ofertele de finanţare etc.

  Reporter: Care sunt tendinţele în piaţă?

  Adrian Stănescu: Tendinţa este către ansambluri mari. Din ce în ce mai mulţi dezvoltatori tind să se orienteze către mini orăşele care să aibă tot ce pot oferi - infrastructură, grădiniţe, magazine, tot ansamblu, astfel încât să vină ca un plus de valoare pentru persoana respectivă.

  Tendinţa pe plan global este construcţia hipermetropolelor. Din ce în ce mai mulţi oameni se concentrează pe metropole mari şi aglomerate. Pe termen foarte lung, din punctul meu de vedere, cred că Bucureştiul şi Ploieştiul vor deveni o singură hipermetropolă.

  Reporter: Investitorii sunt mai mult din afara ţării sau sunt preponderent autohtoni?

  Adrian Stănescu: Investitorii majoritari sunt străini - din Spania, Israel, Turcia, China, Grecia şi multe alte zone. Peste 50% dintre investitorii imobiliari sunt străini, ceea ce este foarte bine, pentru că au un istoric, un know how şi acest lucru contează foarte mult pentru piaţa din ţara noastră.

  Reporter: Care este preţul mediu pe metrul pătrat?

  Adrian Stănescu: Preţul mediu este de circa 1500 de euro pe mp şi nu cred că cineva trebuie să aştepte ca preţurile să scadă pentru a lua o decizie ca să cumpere, pentru că nu există factori de acest gen. Pe termen lung nu vor face decât să crească.

  Reporter: Jucătorii din piaţă colaborează cu băncile?

  Adrian Stănescu: Da, se lucrează cu băncile în continuare, atât dezvoltatorii, cât şi cumpărătorii au ca parteneri băncile. Atâta vreme cât acest tandem funcţionează, lucrurile nu pot merge decât spre bine.

  Reporter: Câţi expozanţi au fost la târgul Imobiliarium, organizat la Universitate?

  Adrian Stănescu: La târg au fost peste 40 de expozanţi, cu mai bine de 70 de proiecte, fiecare dintre acestea reunind circa 100-200 de locuinţe.

  Reporter: Mulţumesc!

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Smart City

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Perspective