Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Institut de Informatică, Inteligenţă Artificială şi Tehnologie, inaugurat la Sofia

Perspective /

Institut de Informatică, Inteligenţă Artificială şi Tehnologie, inaugurat la Sofia
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  În proximitatea noastră a apărut un centru important pentru informatică şi inteligenţă artificială. Institutul de Informatică, Inteligenţă Artificială şi Tehnologie (INSAIT) a fost inaugurat luni la Sofia. Acesta a fost creat în parteneriat cu cele mai mari două universităţi de tehnologie din Elveţia: ETH Zurich şi Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne (EPFL). Google, Amazon şi DeepMind au investit în proiect. La inaugurare au participat preşedintele Rumen Radev, prim-ministrul Kiril Petkov, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret Mariya Gabriel, ministrul educaţiei şi ştiinţei Nikolai Denkov, ministrul inovării şi creşterii, Daniel Lorer şi şeful Departamentului Federal al Elveţiei pentru Afaceri Economice, Educaţie şi Cercetare, Guy Parmelin, care este şi fost preşedinte al Elveţiei. Petkov a declarat că INSAIT va fi condus de oameni de ştiinţă de renume mondial, bulgari şi străini, de la cele mai bune universităţi din Statele Unite şi Israel. Se aşteaptă ca institutul să facă din Bulgaria un centru important pentru informatică şi inteligenţă artificială şi să încurajeze cele mai mari corporaţii din lume să opereze în Bulgaria. "Guvernul îşi ţine promisiunea de a-i aduce înapoi acasă pe cei mai talentaţi oameni ai naţiunii", a spus prim-ministrul, care a adăugat: "Bulgaria se află ferm în spatele acestui institut şi îl va finanţa cu 10 milioane de do­lari SUA pe an în următorii 10 ani, ceea ce înseamnă un total de 100 de milioane de dolari". În plus, Google, Amazon şi DeepMind vor pune 7 milioane de dolari, iar companiile de tehnologie bulgare îl vor susţine cu 6 milioane de dolari. "Acest model de finanţare creează o punte între ştiinţă şi afaceri, care, susţinută de guvern, se poate dezvolta cu succes şi creşte calitatea vieţii în Bulgaria", a comentat Petkov. Premierul a transmis mulţumiri speciale cercetătorului bulgar Martin Vecev, care a venit cu ideea creării institutului. Vecev conduce Laboratorul de sisteme sigure, fiabile şi inteligente de la ETH Zurich.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Locuinţe

  Piaţa Imobiliară

  Amenajări

  Materiale

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Legea

  Internaţional