Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Preţurile apartamentelor din Galaţi, mai mici cu până la 8.000 de euro

Marilena Dinu, Galaţi Piaţa Imobiliară /

Preţurile apartamentelor din Galaţi, mai mici cu până la 8.000 de euro

Înăsprirea condiţiilor de creditare şi numărul mic de tranzacţii au condus la ieftinirea, în ultimele două luni, cu până la 15% a apartamentelor vechi din Galaţi. Ieftinirea locuinţelor vechi, ce formează grosul ofertei din Galaţi, este binevenită pentru cumpărători, întrucât mulţi pro­prietari cereau preţuri foarte mari.

Reprezentantul agenţiei imobiliare "CasaBia", Bosna Vasilică, susţine: "Dacă până acum preţurile apartamentelor au fost în continuă creştere, în ultimele două luni, piaţa imobiliară din Galaţi a cunoscut o scădere. În general, putem vorbi de o ieftinire a apartamentelor cu până la 15%, respectiv de 20.000 - 30.000 de lei (între 5.000 şi 8.000 de euro)". Domnia sa apreciază că această situaţie a fost determinată, în cea mai mare parte, de prudenţa sporită cu care băncile acordă credite imobiliare, mai ales că aproximativ 90% dintre cumpărători sunt tineri care nu dis­pun de economii pentru un avans consistent şi au nevoie de împrumuturi mari.

Gabriel Baicu, administratorul agenţiei "Retrocasa", a declarat: "Tranzacţiile cu apartamente vechi au scăzut considerabil în acest an faţă de finele anului trecut. Puţinii cumpărători de pe piaţă au folosit credite bancare. Având în vedere că majoritatea băncilor şi-au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor şi se feresc să mai ia în garanţie orice fel de imobil, au început să se împuţineze şi cumpărătorii de locuinţe pe credit ipotecar. Băncile impun condiţii ca imobilul să aibă anumite suprafeţe, să fie în anumite zone şi la anumite etaje. Acum piaţa este oarecum blocată".

În prezent, gălăţenii pot cumpăra apartamente mai ieftine cu până la 30.000 de lei, indiferent de cartierul în care este situat imobilul.

De exemplu, în cartierul Micro 20, unul dintre cele mai căutate din Galaţi, un apartament cu trei camere se vinde cu 250.000 de lei, faţă de 280.000 de lei cu cât putea fi cumpărat în urmă cu două-trei luni.

O altă zonă unde tranzacţiile imobiliare sunt mai intense este Mazepa. Aici, un apartament cu o cameră poate fi achiziţionat şi cu 150.000 de lei faţă de 170.000 lei, cu cât se vindea în februarie. O scădere semnificativă au înregistrat-o şi preţurile apartamentelor cu două camere, care costă acum, în medie, 230.000 de lei faţă de 260.000 de lei, nivelul din această iarnă.

Bosna Vasilică a explicat că o ieftinire şi mai mare au înregistrat-o apartamentele din cartierele mărginaşe ale municipiului Galaţi: "Apartamentele situate în Micro 39, Micro 38, Micro 13B sunt cu aproximativ 10.000 de lei mai ieftine decât cele situate într-un cartier central sau bine dezvoltat din punct de vedere comercial. Acest lucru se întâmplă şi pentru că apartamentele de la periferie sunt semi-decomandate şi au suprafeţe mici".

În prezent, un apartament cu o cameră, situat în Micro 38, costă 130.000 lei, în condiţiile în care o locuinţă asemănătoare se vinde, în Micro 17 (o zonă mai bine cotată) cu 190.000 de lei.

Diferenţele sunt şi mai mari dacă apartamentele au două sau trei camere. O locuinţă cu două camere din Micro 39 se vinde cu 175.000 de lei, iar dacă se află într-un bloc din Micro 19, una dintre cele mai solicitate zone, aceasta ajunge la 220.000 de lei. Cu aceşti bani poţi cumpăra un apartament cu trei camere dintr-o zonă mărginaşă a Galaţiului.

Cumpărătorii de locuinţe noi din Capitală sunt sceptici

Piaţa rezidenţială din Capitală prezintă o altă particularitate decât cea din Galaţi. Numărul tranzacţiilor de pe piaţa de apartamente noi a scăzut, deşi cererea a rămas constantă, apreciază specialiştii companiei imobiliare Esop. Preţurile nu au scăzut, ci, dimpotrivă, au perspective de creştere din cauza scumpirii materialelor de construcţie, a terenurilor şi a forţei de muncă.

Reprezentanţii Esop susţin că tranzacţiile s-au împuţinat şi pe piaţa de apartamente noi deoarece cumpărătorii sunt sceptici faţă de evoluţia viitoare a preţurilor. Unii cumpărători aşteaptă o scădere a preţurilor. Alţii nu sunt siguri pe capacitatea investitorilor de a finaliza cartierele promovate în contextul crizei de muncitori din construcţii şi a greutăţilor întâmpinate la finanţarea marilor proiecte. Specialiştii Esop au concluzionat că piaţa bucureşteană nu se confruntă, de fapt, cu o criză, ci cu mulţi cumpărători pesimişi şi sceptici. La nivelul Capitalei, cererea de locuinţe noi nu numai că nu a scăzut, dar a înregistrat o creştere semnificativă de la începutul anului. Oamenii au în continuare nevoie de case, iar numărul impresionant de proiecte rezidenţiale în derulare nu acoperă cererea. (A.T.)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional