Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

Românii nu au o limită de buget pentru investiţiile în imobiliarele din Dubai

Piaţa Imobiliară /

Românii nu au o limită de buget pentru investiţiile în imobiliarele din Dubai
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Simple Choices este o companie specializată în tranzacţii imobiliare înfinţată în urmă cu 12 ani, care s-a focusat pe zona de construcţii, property management pentru peste 1000 de persoane, cumpărări, renovări şi revânzări de proprietăţi.

  Cristina Stoian este o româncă stabilită în UK, care a deschis agenţia în Marea Britanie în 2012, iar până în 2019 a activat doar pe piaţa imobiliară din Londra si Liverpool. Începând cu 2019, şi-a îndreptat atenţia spre Orientul Mijlociu şi Cipru. În 2022, Simple Choices şi-a deschis un sediu în Dubai şi şi-a axat activitatea pe tranzactii imobiliare, dar şi pe rent to rent management, fiind recunoscută guvernamental şi autorizată RERA (Real Estate Regulatory Agency) - autoritatea ce reglementeaza activitatea agenţiilor imobiliare din Emiratele Arabe Unite(EAU). În acest moment, Simple Choices are două birouri (unul în Londra şi unul în Dubai), patru colaboratori externi, 14 angajaţi (fiecare expert în activităţi precum contabilitate, construcţii, project management, consultanţă financiară şi ipotecară, juridic). Cifra de afaceri raportată în Dubai a atins, anul trecut, valoarea de 3 milioane de dolari.

  (Interviu cu Cristina Stoian, expert real estate & proprietar al agenţiei imobiliare Simple Choices)

  Reporter: Care sunt planurile agenţiei imobiliare Simple Choices?

  Cristina Stoian: În acest moment, suntem determinaţi să rămânem o agenţie în regim bou­tique, să nu ne extindem sau să devenim corporate, chiar dacă avem în vedere să devenim din ce în ce mai relevanţi pe piaţa din Dubai şi să ne creştem echipa. Deşi avem în vedere toate acestea, vom păstra conceptul de la început, şi anume acela al serviciilor personalizate care vor avea ca principal fir roşu prezentarea reală a proprietăţii către potenţialul cumpărător. Dubaiul este prezentat uneori ca un miraj, se vând proprietăţi la nivel de planuri, informaţiile sunt trunchiate în aşa manieră încât clienţii să cumpere. Noi milităm pentru o transparenţă a actului de vânzare şi o prezentare reală cu puncte tari şi puncte slabe ale imobilelor, ale preţului, ale zonei în care se află proprietatea, ale avantajelor şi posibilelor riscuri pe care proprietarul trebuie să şi le asume în cunoştinţă de cauză. Acesta zic eu că este avantajul competitiv cu care Simple Choices vine pe piaţa din România.

  Reporter: Este piaţa imobiliarelor din Dubai aşa cum este prezentată în România - un Rai imobiliar? Sau există şi lucruri de care românii ar trebui să ţină cont?

  Cristina Stoian: Din 2019 când a fost reglementat sistemul de rate din acest loc, cu alte cuvinte toţi banii investiţi în proprietăţi au fost asiguraţi guvernamental, de atunci nu a mai existat posibilitatea ca un inves­titor să nu mai construiască sau să amâne o construcţie, acest lucru fiind amendat corespunzător. De asemenea, dacă investitorul nu poate să termine o construcţie, aceasta va fi scoasă la licitaţie şi va fi finalizată. Această siguranţă este cea care generează un apetit crescut pentru cetăţenii din toată lumea să cumpere proprietăţi în Dubai.

  Un alt avantaj al acestei ţări este faptul că, în ultimii ani, s-a ridicat, aproape în totalitate, cu mici excepţii, restricţia aplicată cetăţenilor străini de a deveni proprietari cu drepturi integrale asupra pământului. Acest lucru este extrem de ofertant pentru cumpărătorii din toată lumea care primesc acum un titlu de proprietate pe viaţă. Dacă vorbim despre piaţa din Dubai, aceasta este un Paradis, dar acest lucru nu exclude şi partea mai puţin atractivă. Din păcate, exis­tă investitori care nu îşi ţin promisiunile, există imobile de proastă calitate, există clădiri gata construite care au o reputaţie proastă fie din modul în care au fost construite, fie datorită celor care o ocupă, dar exis­tă şi proiecte superbe în zone mai puţin reputabile. Aceste informaţii trebuie ştiute atunci când achiziţionezi o proprietate, să îţi faci o imagine despre avantajele investiţiei, despre sistemul de şcoli, de transport, de retail conectat proprietăţii. Din păcate, în România informaţia corectă asupra acestor proprietăţi este de 10-20%.

  Reporter: Sunt interesaţi ro­mânii să achiziţioneze proprietăţi în UK, Cipru şi Dubai? Care este topul preferinţelor?

  Cristina Stoian: Românii sunt prin ADN proprietari, au un potenţial financiar interesant pentru orice dezvoltator, dar nu au ajuns încă la nivelul cumpărătorilor tradiţionali din Occident. Cu toate acestea, interesul româ­nilor a crescut cu aproximativ 35%, comparativ cu anii trecuţi. Din experienţa noastră, în acest moment românii caută în principal proprietăţi în Dubai, pe locul al doilea se vor orienta către Cipru, pentru că au un sistem lejer de impozitare. Când vine vorba despre UK, românii cu cash sunt cei care pot deveni proprietari în această ţară.

  Reporter: Cum arată cumpărătorul român de proprietăţi din Dubai şi ce bugete investeşte acesta?

  Cristina Stoian: Când vorbim despre conaţionalii noştri, aceştia nu au o limită de buget de investit în imobiliare în Dubai. Românii care sunt cu adevărat interesaţi în a achiziţiona proprietăţi aici caută imobile scumpe la bani mai puţini, plătesc cu bani cash, se feresc să plătească în rate şi vor proprietăţi finalizate. De asemenea, exis­tă categoria de persoane cu bugete medii, care vor un apartament cu vedere la mare. Nu în ultimul rând există şi categoria de lux, cea a persoanelor care investesc chiar şi milioane de dolari pentru o proprietate. În contextul unei palete foarte vas­te de clienţi, echipa Simple Choices trebuie să găsească soluţii pentru fiecare posibil cumpărător. Unora le căutăm alternative, pe alţii îi sfătuim să se repoziţioneze sau să acceseze o ipotecă bancară.

  Reporter: Ce aduceţi nou în piaţă?

  Cristina Stoian: În acest moment dorim să creăm un serviciu prin care să oferim, direct prin compania noastră, ipotecă bancară potenţialilor cumpărători, fapt care va face diferenţa în mod real în piaţă şi printre jucătorii din real estate.

  Compania noastră face o simbioză perfectă între acordarea serviciului de ipotecă bancară, precum şi în crearea documentaţiei necesare accesării acesteia. De asemenea, facilitează clientului accesul la viză şi la rezidenţă şi pune la dispoziţia aces­tuia proprietăţi tailored, servicii de renovare, apartamente şi case la cheie, toate inhouse, lucru de care vor beneficia atât clienţii străini, cât şi cei din Ro­mânia, persoane juridice sau companii.

  Reporter: Mulţumesc!

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Smart City

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Legea

  Internaţional