Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2021
Abonament gratuit

CONFERINTA "INFRASTRUCTURA SI IMOBILIARELE - DOMENIILE CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICA" / CLAUDIU GEORGESCU, APMCR:"CNADNR ar trebui listată la bursă"

PETRE BARAC Ştirile Zilei /

"CNADNR ar trebui listată la bursă"

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) ar trebui să fie privatizată prin listarea la bursă ca să putem dezvolta infrastructura, este de părere Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

Domnia sa a precizat: "Pentru ca lucrurile să meargă bine în domeniul infrastructurii, va trebui foarte clar să privatizăm CNADNR prin listare la bursă, astfel încât transparenţa să determine nişte costuri reale, nu ca acum, ţinând cont că avem cel mai mare cost din Europa pe kilometrul de autostradă. Ştim cu toţii acea celebră autostradă Comarnic-Braşov pe care nicio bancă nu vrea să o finanţeze, iar statul nu vrea să spună acest lucru".

Claudiu Georgescu a subliniat necesitatea transformării Agenţiei Naţionale a Locuinţelor (ANL) - "care este, totuşi, principalul constructor de locuinţe din România" - într-un fond de investiţii pentru locuinţe. Astfel, proiectele pe care le derulează ANL nu ar mai fi orientate după necesităţile politice ale diverşilor primari, ci după necesităţile reale ale pieţei din diverse localităţi, potrivit sursei citate.

Domnul Georgescu a adăugat: "Pentru a stopa scurgerile de investiţii, trebuie să revenim la acel Minister al Lucrărilor Publice, care să garanteze o optimizare a tuturor investiţiilor în domeniile de bază ale infrastructurii şi construcţiilor".

Preşedintele APMCR susţine că avem o mare problemă cu investiţiile, iar acest lucru afectează şi piaţa materialelor de construcţii. Domnul Georgescu a spus că, la ora actuală, România lucrează, în domeniul materialelor de construcţii, la 50% din capacitate, deşi are un potenţial calitativ similar cu orice producător european.

"Este adevărat că şi conjunctura externă împiedică un export mai mare de materiale de construcţii", a spus domnia sa, apreciind: "Vremurile în care exportam două milioane de tone de ciment au apus acum mult timp, dar există o încercare de a scăpa din acest cerc al captivităţii pe care ni-l impun constructorii şi de a scoate la export produse cu valoare adăugată mai mare".

Claudiu Georgescu arată că ţara noastră s-a dezvoltat absolut haotic în domeniul construcţiilor şi "după interesele punctuale ale unora şi ale altora": "Avem singurul drum judeţean din lume care încă este pavat cu pământ. Vă mai dau ca exemplu centrele de birouri din Bucureşti, care, pentru 10 etaje, au 50 de locuri de parcare, iar pe străzile din jur abia reuşeşti să te strecori".

"Suntem o naţiune de proprietari care nu ştiu să evalueze proprietăţile la justa valoare"

Şeful APMCR a subliniat că, într-o Românie civilizată, ar trebui să construim 80.000 de case pe an, dar că în acest an vom ajunge la cel mult 45.000 de case construite.

Pe de altă parte, Claudiu Georgescu a arătat că stocul de locuinţe goale este de 800.000 de unităţi, adică 10% din totalul locuinţelor la nivel naţional: "Aceste locuinţe sunt în stand-by. Au proprietari, dar nu sunt locuite. Suntem o naţiune de proprietari care nu ştiu să evalueze proprietăţile la justa lor valoare".

Domnul Georgescu a mai declarat că Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost supus unei presiuni sistematice în vederea reducerii numărului de angajaţi şi a fondurilor, fapt ce a condus la foarte multe scăpări legislative.

Preşedintele APMCR a amintit şi de mentalitatea consumatorilor români, despre care spune că încă nu sunt pregătiţi să înţeleagă faptul că schimbările din domeniul locuinţelor le poate determina un trai şi o calitate a vieţii mai bune.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Materiale

Mobilier

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii